Skip to main content

Andrew Lister - Hughes Kinugawa House

Andrew Lister
Hughes Kinugawa House

Overlooking an estuary in Waterview, Auckland, New Zealand, this house has great northern views out over the bay. Like its owners, a wonderful blend of Japanese and New Zealand culture the house sings compact Japanese simplicity with a green Kiwi bach twist. Inconspicuously blending in with the surrounding garden of imported succulents, cacti and mature local trees, the raw cedar weatherboards are a greener take on the vernacular white weatherboard planks common throughout NZ.


The house consists of two cubes, connected by a wide corridor housing the bathroom and toilet. The bigger brother of the two cubes holding: the eat-in kitchen, living come library and a guest loft above. Double height windows bathe the living area with light, complementing the dark bookshelves and making an optimum reading nook for the couple, which are obviously book fanatics. This part of the house, designed for guests and entertaining has a slightly more Kiwi feel about it. Logically, due to size the kitchen and library are really for intimate guests only, but the large deck area would help host bigger summer parties.
Descending the stairs of the corridor, a deep traditional Ofuro, shower and separate toilet, are passed on the left. The door-less corridor has decorative Japanese prints hanging from the ceiling that tactfully block views into the master bedroom should the door be left open. The bedroom wing has a far more Japanese influence. The modernistic twist though, is that rather than the floor being Tatami mats throughout, the bed has been framed with them. This room also opens out onto the north facing deck and has east facing windows to catch the morning sun.










This is one of the outtakes of my Pacific Modern reading and I think a fine example of a Kiwi bach type house that would work very well as accommodation for parents.


Via: http://www.andrewlisterarchitect.com

Comments

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…