Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2008

Giulietti/Schouten Architects - Nut Tree Lane House

Giulietti/Schouten Architects Nut Tree Lane HouseRetiring in ECO-style - Giulietti/Schouten Architects far exceeded their client's requests for the perfect retirement home, listing off sustainable and "eco" practices as standard.

Overview
"Warm, modern and open to all seasons" was the request of the client/writer for her new single-family home in rural Yamhill County, Oregon.
The client, recently retired, chose a 2.5 acre sloping site bordered by Douglas fir trees with an existing 2400 square foot home. The site laps up views to views to Mt. Hood and Mt. Jefferson.
She wished to retain and improve the existing access road as well as retain the general footprint of the existing house while protecting three very large walnut trees. The original house was deconstructed and completely donated to Habitat for Humanity, the start of the project’s eco credentials.
For the new design, the owner requested the new home to be maintenance-free with clear separations betwee…

Pugh + Scarpa Architects - Redelco Residence

Pugh + Scarpa Architects Redelco ResidenceRe-planned rebuild - A seven year Hiatus meant a rethink to an original Pugh + Scarpa project, that lead to a loft like wonder in Studio City, overlooking the San Fernando Valley, CA.
Overview
Initially commissioned in 1994, the residence was put on hold by the owner, shortly after demolition and the foundations were set. Seven years on, a visit from the owner to their offices the project leapt back into action for Pugh + Scarpa. But with 7 years of council legislation changes and architectural progress, they pushed hard for a redesign.

Thinking it through and mulling over the existing plans, the client agreed, yet within limits.



Their task was set
Take a remodel/addition to a 1970’s ranch style house, fit it into the new council regulations, keep within the original foundations (to save time ripping up existing work and avoid new applications to the council) and create something befitting to modern architectural philosophy. Their main challeng…

Melling:Morse Architects Ltd - Split Box

Melling:Morse Architects LtdSplit Box(Un-)divided attention - Melling:Morse have created seaside loft style living, which sits as lightly as possible, near remote Kennedy bay, New Zealand. Overview
The Split Box residence in Tuateawa Bay, Coromandel, New Zealand adapts the traditional bach materials, wood and corrugated iron into a spectacular two storey loft. The forward glazing and open planned layout, wouldn't look out of place in a down town Wellington penthouse. Yet here, the expanses allow undivided attention to the beach and are used to passively heat the concrete slab, which releases it's warmth in the evening. To compensate in mid summer, slat windows at the bottom and top of the glass expanses produce a cooling airflow.

Renewable and low impact materials are used and the holiday home is a perfect combination of form and function. Above it's architectural and aesthetic functions, the split divides the house into cosy, functional parcels of: living and dining downsta…

Kanner Architects - Malibu 4 Residence

Kanner ArchitectsMalibu 4 ResidenceRebuilding in homage to the views - Rather than making a bold architectural statement, Kanner architects designed "Malibu 4" to maximise the plots westerly views via a warm and embracing home. A modernistic remodel that befits its surrounds, whilst still impressing. Program
Malibu 4 is a comprehensive remodel of a home built in the mid-1990’s after a fire destroyed the site’s original structure. The minimal yet warm aesthetic is inspired by Luis Barragan, the Mexican master of space and light, known for sculptural courtyard designs. Other sources of inspiration are Greek island architecture and the simple, cubist work of Irving Gill, who specialised in internal courtyards.



The one-storey courtyard house was designed to take full advantage of its secluded location on a crest in the Malibu hills, and the breathtaking views that site provides. The white plaster exterior is enhanced by its contrast with the blue sky and nearby ocean, mimicking its…

Leuschke Group Ltd - Holiday Home, Omaha Beach

Leuschke Group LtdHoliday Home, Omaha Beach Weekend Getaway - Capturing the sunrise over Omaha Beach, New Zealand, this modern vernacular Kiwi bach by the Leuschke Group, laps up morning and evening sun on its sunken decks.

Program
The owners requested a three bedroom holiday home to be built on the Omaha Beach front. Colours had to be subdued and materials tactile. In response, the Architects introduced a selection of contrasting materials; chiselled and smooth basalt, clear and etched glass, bandsawn and dressed timbers interplayed with smooth stone surfaces.

A simple palette of materials and colours were interwoven to create this beach house. Upon arrival an intricately crafted timber box acknowledges the point of entry, and opens up to reveal the garage. A glass canopy stretches out over the front door and streams of light from above draw you in. Out through further layers of glass to the back deck, extensive sea views beckon...

Sunken timber decks on the beach side invite sand and…