Skip to main content

D'Arcy Jones Design INC - Island House

D'Arcy Jones Design INC
Island House

Canadian based architect D'Arcy Jones has created a wonderful summer retreat here. The house sits low and wide on the land hidden by fur trees and long grass from the water's edge. Horizontal slats and panelling on the house accentuate this width and and divide the immediate surroundings into private courtyards. These slats are laid flat to form benches and stair with floating treads throughout the garden. The rough concrete interior is warmed up by Douglas Fir and open fireplaces.

The covered walkways, large overhands, and separated living and sleeping areas seem to be an inverted/extroverted version of a Japanese courtyard house. Certainly the finishings, pillar endings, rafters and chain link downpipes have that Japanese feel.
Designed for an elderly couple and visiting young relatives there's a separate sleeping wing for guests to the left of the plan. The centre block contains the open plan living, dining and kitchen, with the master wing ahead, closer to the waters edge and far enough away from the guests wing.

I'm sure that the overhangs and breeze ways will prove handy in summer, and the large expanse of glass towards the ocean, will help warm the concrete slabs in winter. I'm also partial to the fact that everything is at ground level, once again allowing you to walk straight out to the beach.





































From their site:

Vancouver Island BC
2000-2003
3100 SQ FT

This project was designed as a vacation house for an extended family. Three concrete and glass pavilions are linked with a large heavy-timber roof, connecting the volumes with a breeze way and 6'-0" deep overhangs. The elevation of the house facing the ocean is a continuous wall of full height glass doors, high on a steep bank above the beach. Nestled between a damp forest and a tangle of blackberry-bushes, the house was conceived as a single-level vacation and retirement house, appropriate for ageing clients and their young extended family. The requirement for an extremely robust, durable and quiet house resulted in thick in-situ concrete walls, intentionally left rough and crude. Hovering above, the simple Douglas Fir roof structure was left raw. In-fill materials squeezed between the concrete and timber were chosen for longevity: bleached red cedar, polished concrete, hand-made porcelain tile and smooth Douglas Fir millwork result in a rugged, unpretentious family house.

The modest materials are countered with a range of carefully sculpted spaces, inside and out. All designed outdoor spaces are clearly defined with wall or ground plane articulation on at least two sides. The morning deck is aimed to catch morning sun for reading and yoga, the two-level western terrace is for afternoon tanning or watching sunsets beside an open fire. These outdoor spaces are furnished with native plantings and large earth berms. Within a very hot and dry micro climate, the house's mass, deep overhangs and carefully designed passive ventilation keep the house cool.

The house has a heavy and quiet presence, it's porous edges abutting the surrounding vegetation. Though still quite new, the house is at ease in its setting; its roughness has the appeal of a well-used home with years of patina.

via: D'Arcy Jones Design INC

Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …