Skip to main content

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan

Laranjeiras House

Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).


Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as does the dining room and living areas. The bar and games room have north-south doors. In the corner of the L are the stairs, kitchen, service areas and maids quarters. Heading upstairs you find 6 bedrooms. Two doubles and the rest twins, each with ensuite and their own set of soft pastel coloured curtains for the bugs.

Catching an easterly sunrise across the beach must be fantastic from the upstairs balconies, yet on the days when you're not keen to rise early, the entire front section can be battened up to form a single wooden mass. This I presume would also help as this area could get hit by the odd storm. The lattice work railings surrounding the upper decks have almost a Burberry feel to them with their chequered pattern, providing privacy and protection whilst still allowing air to circulate.

Downstairs, although appearing open, can be closed up using hidden glass doors concealed in the stone/wooden walls. To the east, a short wooden deck to the sunken pool (for grip). Marble flooring extends out the west side of the house contrasting in texture and colour to the lawn beyond. Stone features again at the centre of the house, extending to surround the bar and games area, as a base for the lighter wooden structure above.




























via: marciokogan.com.br

Comments

Nick Allen said…
Rough Translation in Portuguese

Está aqui é uma das casas mais recentes de Marcio, construída no condomínio de Laranjeiras, ao sul de Parati na fronteira dos estados de São Paulo e Rio de Janeiro. Mais uma vez, as aberturas ultra largas e o fluxo fácil entre o interior e pátio prevalecem, contudo esta vez o minimalidade ultra luxo tem sido amaciado através de mais madeira, o telhado vernáculo e cortinas de vários cores (da um olhada, tudo se combina de jeito perfeito).

Laranjeiras, o condomínio mais chique da praia (no sentido brasileiro de condomínio, sendo uma comunidade fechada) tem algumas das melhores praias na área e até seu próprio marinha. A casa de Du Plessis de Marcio está também no complexo.

Ao contraste das casas do Marcio na cidade de São Paulo, a segurança deste complexo, permitiu abrir a casa às vistas, ao pool e à praia nos fundos. A casa enfrenta ao norte como um L com o quarto e o quarto dos jogos no lado do mar. As terraços grandes são protegidas outra vez por um teto estendido. Os quartos têm portas este-oeste para a ventilação transversal, tal como o jantar e as áreas do living. O bar e o quarto dos jogos têm portas norte-sul. No canto do L são as escadas, a cozinha, as áreas de serviço e os quartos das empregadas domésticas. Dirigindo-se pra acima você encontra 6 quartos. Dois de casal e o restante dublo, cada um com suite e seu próprio jogo de cortinas coloridas pros insetos. Ver o sol nascer por cima da praia no este deve ser fantástico nos balcões no segundo piso, mas quando você não está afim de levantar-se cedo, a seção dianteira inteira pode ser fechado completamente formando uma massa unido de madeira. Eu imagino que isto ajudaria também em tempestades. As balcões superiores têm estilo Burberry, fornecendo a privacidade e a proteção, mais ainda permitindo que o ar circule.
O primeiro piso, embora parecer aberto, pode ser fechado usando as portas de vidro escondidas nas paredes de pedra/madeira. Ao leste, um terraço de madeira estende até a piscina (para prever o escorrego). O piso de mármore estende para fora do lado ocidental da casa que contraste em textura e cor ao gramado de lado, criando uma superfície que esfria a casa. Característica das obras de Marcio, aparece uma parede de pedra outra vez no centro da casa, estendendo para apoiara o segundo piso e rodar a área do bar e dos jogos, como uma base para a estrutura de madeira mais leve do segundo andar.
Alê Fabbro said…
Most amazing house i ve ever seen!!! And laranjeiras is lovely...
Oxy said…
Nice design. Can't stop admiring it. Keep on moving in this direction. Thanks.
No canto do L são as escadas, a cozinha, as áreas de serviço e os quartos das empregadas domésticas.
Well, I can say that you have a great house design. I wish I can also have like that someday.

-pia-
Anonymous said…
wonderful dreamy house!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …