Skip to main content

Mell Lawrence Architects - Watersmark House

Mell Lawrence Architects

Watersmark House

After hunting through John's Future House Now the other day I came across Mell Lawrence Architects. John's feature on the Wild Haire Ranch House got me curious and their Watersmark House, a combination of old and new impressed me. The brickwork is impeccable and the combination of traditional and modern design make this house special.

Combining steel, stone and wood this house, despite being a new build, has the solidity and permanentness of an established mansion house. Breaking up the house into blocks and dividing it over levels descending the slope confirms that it's something the old master builders would not have attempted. This division allows for a series of landscaped courtyards to feature off each level, tamed in comparison to the natural forest in the valley beyond.

Layout wise, this house disperses bedrooms. Master on the upper floor then guests one level below the living room, kitchen and dining. A third bedroom, above the garage a perfect retreat for a teenage child.

Facing the sun, the upstairs master floor is wonderful with views above the canopy of trees out across the valley below. To the east a walk in wardrobe with bathroom in front (surrounded by glass), to the west, the bedroom and open deck for taking in the views down the valley. Connecting these two a conservatory (covered deck) and hall. At the Northern shaded back of this floor, the stairwell with office on the landing half way down. The stairwell's special too with stair being extended to form shelves.

Heading down to the main living area the kitchen with central island has a large window for checking on the BBQ across the sheltered courtyard formed behind the garage and house.
Dining and living rooms surround, then across a glass bridge to the secluded library, with panoramic views across the valley and down to the pool below.

I think its the combination of layout, attention to detail and high stud that has me with this house.

The beacon light on the garage is great too (parting image). A lantern guiding you home up the driveway.

A note from Mell Lawrence Architects on the project
This house embraces its naturally terraced site, capturing sweeping views to the distance and intimate spaces along the site. From the main entry, the house descends down the slope, with each room inside corresponding to a "room" outside. The main living area responds to a stone patio sited on a natural terrace. From the living area, a glass bridge leads to the library that overlooks a spa pool in the grotto underneath, where guest quarters open onto another small natural terrace. Upstairs, the private suite opens onto a screened porch, then onto a balcony overlooking the library and pool. This series of small boxes above the trees contrast the larger spaces anchoring the house below. Only elemental materials – wood, stone and metal – were used throughout the house, chosen by the architect to express the qualities of an older building; substantial, grounded, and well proportioned, with textural interest flowing from exterior to interior.

via: Mell Lawrence Architects & thanks to: CYMK Group


Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …