Skip to main content

KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos - Casa San Isidro

KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos

Casa San Isidro

KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos have come up with the obvious solution to obtain maximum view of the nearby river. The BBQ, deck and living areas are all elevated, whilst the teens' bedrooms lead out to the swimming pool (great for a morning dip) and the master bedroom opens to a private courtyard behind those "folded" concrete dividers.






Casa San Isidro
Camino de la Ribera 141, San Isidro, Buenos Aires, Argentina.
Project: 2004
Construction: 2005
KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arqs.
Construction Company: Obras privadas SRL
Area: 300m2


As mentioned, the house is located a very short distance from Río de la Plata. In order to maximise views of said river, a fundamental initial design decision was made to place the dining room and living room on the first floor. All the bedrooms are on the ground floor next to the pool and garden, and on the 2nd Floor is a rumpus, multi use space for expansion.
A singular air and circulation passage links the entrance gates, right through the house, to the pool and bottom of the garden. The pool is then linked through an exterior staircase to the main level of the first floor, pergola and BBQ that capture the sun sunset in the distance. Sliding wood and aluminium complete the perimeter of the house and provide security as the bottom levels seal up completely, forming a warm wooden facade.

The stairs, situated beside the entrance, link the three levels while emphasising vertically the whole house.

Conveniently this layout fits a lot of my criteria in terms of family house design. The living area is public, catches views and is viewed, and while the and sleeping level is secure, with kids close to parents, the private courtyard gives them somewhere to retreat to. It's a modern design yet feels more lived in than many "clinically" minimalist designs.


via: KLM Kelly-Lestard-Maldonado Arquitectos

Comments

GAILE GUEVARA said…
Hi Nick, great blog! ... I love your choices of modern design projects - thanks for sharing ... I just wanted to touch base and ask you a few questions about how to publish a short version of the full article as you have ... do you have an email I could send a couple of questions to - would love any advice. Look forward to reading more, your collection of homes are very much the in the same modern aesthetic I love. Cheers to more great blog articles!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …