Skip to main content

Kovac Architects - HillClimber House

Kovac Architects

HillClimber House


The HillClimber house in Pacific Palisades - California, confidently combines stone and wood across 3 levels. As the owners describe - “We’re very pleased with our house. Not only does it convey perfectly the aesthetic that we wanted, but it’s also a very functional house. It fits our family perfectly.”

When LA based Kovac architects set out to design a replacement to the existing traditional ranch home, the brief encompassed the needs of the entire family: the young kids wanting larger outdoor play areas and the adults wanting a safe pool area and a secluded getaway for themselves.





Combined with local stone, sustainably harvested red balau wood cladding blends the house into the surrounding trees of the shady canyon. Kovac used a combination of materials and forms to create a simple hierarchy of spaces. Larger, common rooms are distinguished by high angled ceiling planes that open to views and light, while the private spaces feature flat ceilings and dark warm grey concrete floors. Slats are used to filter light into interim rooms and provide privacy. The slats continue as partitions, lightly breaking both internal and external areas.





The lower level incorporates a 3 car garage, storage, main entrance and mechanical.

The children’s bedrooms and primary living spaces are located on the main level, wrapping around an inner courtyard that leads up to the pool area. From the infinity edge pool, water spills over the edge of the uppermost drystack stone wall, providing the backdrop for the garden below. The pool is situated on the highest plane of the site in order to maximise sun exposure in the typically shady canyon. On the lower plane of the garden, a 1,000sf grassy lawn, allowing the family’s two children more than enough room to safely play. The lawn, backed by the cascading water, is hidden from the road. In front are the living and formal dining rooms, along with an eat-in kitchen that has both a breakfast nook and counter bar.













On the uppermost level of the site, a master suite offers the homeowners sanctuary, featuring a cosy sitting area, home office, and a luxurious bathroom with floating dual vanity and innovative rotating mirrors. The master suite opens directly onto a small private garden on the uppermost level of the site, connecting it to the pool and spa area. One of my favourite features is the wooden floor of the large shower unit, with a head height window out across the valley.








The house is light and airy, taking advantage of the hillside to provide various degrees of intimacy and security. The house also allows for a great amount of privacy for each family member. Aside from the intimate bedrooms with en suites, the children and adults have interim semi private spaces. The games room and master sitting room and office, provide less public spaces, which leave the bedrooms sanctum.



Project Type: Private Residence
Principal Designer/s: Michael Kovac (Principal-in-Charge)
Design Team: Thurman Grant (Project Manager), Fang Fang Ekawati, Que Lam, Jamilah Haygood, Deborah Torres (interiors)
Date of commencement of project: July 2002(design); July 2003 (construction)
Date of completion of project: July 2003 (design); September 2005 (construction)
Location of site: Pacific Palisades, CA
Site Area: 17,889sf
Built-up Area: 4783 sf 849 sf garage and work area

via: Kovac Architects

Comments

Blackbird said…
Mmm, clean yet not sterile. They really made it look like a home.
lavardera said…
OT, but I noticed you recently added "Read More..." code to your blog. I did the same recently but I'm wondering if your code is any different than mine - where did you get yours?

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…