Skip to main content

Jose Maria Saez & David Barragan - Casa Pentimento

Jose Maria Saez & David Barragan

Casa Pentimento
1549687028 pentimento_portada.jpg

I realise that by now, may have seen this fantastic house, but perhaps further understanding could come from a translated text. Thanks to Plataforma Arquitectura again for the find.


Article by David Basulto [tricky]

1.1 Brief and Site Restrictions

173689966_pentimento_saez.jpg

With a wonderful garden and a fearless client the project called for a house that could be both a spiritual center and a silent retreat. The spirituality was to come from the surrounding through a design that is inserted into nature without competing with it, which is open to the temperate climate and the views of nearby volcano Ilaló.

1.2 Architectural Direction

1289804486_pentimento_gindeya-2.JPG


Structural Blocks.
The project is generated from a single piece of prefabricated concrete, which can be use on any of its four axis and that creates structure, walls, furniture, ladders, even the front garden that is the focus of the project. Outside is a neutral grid that is camouflaged by fences or hedges. Inside, each wall is different as it fulfills various needs: scale, function, position, etc.
Without abandoning rigor and extreme simplicity, the assembly allows variability and adapts to the peculiarities of the project. Order and disorder are supported within a single system.

1.3 Surroundings

692329130_pentimento_saez-4.jpg

The architecture molds itself around the surrounding gardens. The exterior is a fabric, a wall, a hedge constructed by stacking containers. From the inside, the walls are a sieve that filters nature in. If the exterior is closed and conceals its scale, the interior is open and swells towards the views. The architecture molds its way over the land, breaking with the sharp slope, bypassing the trees or incorporating them into the building: the gardens are rooms of the house.

The interstices between prefabricated walls in turn filter in vegetation and light, the cracks are left open at some points and closed in others with a transparent or translucent acrylic and with strips of wood. These same cracks inside provide inserts for pieces of wood that becomes shelves, seating, tables and steps.

On the top floor the lookout walls are free of inserts and any secondary elements, allowing the passage of air and light, aligning the views of the distant mountains, concentrating on its role of linking users with their environment.

1.4 Construction

The prefabricated system rises from a concrete slab foundation. Parts are prefabricated on the ground with metal form work and placed in position over steel rods that are anchored with epoxy glue to the platform. These rods and the inserted elements between the units generate a tight structure of small columns and lintels especially well suited to the earthquake prone area.

1678089479_pentimento_saez-5.JPG 1528679023_pentimento_saez-7.JPG
810007566_pentimento_saez-6.JPG 1891224696_pentimento_saez-8.jpg

The house forgoes any exterior finishes for raw concrete. The foundation slab melts with black pigment and hardener to become the finished floor. The precast concrete block are also left raw internally, softening them are redwood, the green of oxidized copper flashing and the ever present vegetation.

1.5 The Blessings of a Low Budget

1350927578pentimento_gindeya-3.JPG

When asked of his "ideal style" American writer Joan Didion once responded: economy, simplicity and clarity. Here limiting economics happily leads in that direction. Limiting accessories, finding intensity through minimalism and simplifying construction processes. Working directly with the light, nature, temperate climate and available materials. Few materials, clarity for their use.

Liberating austerity, allowing the enjoyment, of a sensory connection with nature.

Architectural synthesis, which is held in a small number of its own laws. A single piece, a single stack of constructive action. An architecture diluted by nature, which is to the exterior is a vertical extension of the garden and inside, is furniture. A wall, forming a convergence between the environment and the owner.

Images

1189841506_pentimento_gindeya.jpg 1031713749_pentimento_saez-1.jpg
627271251_pentimento_gindeya-3.JPG 1873507082_pentimento_gindeya-4.JPG
1746368136_pentimento_gindeya-5.JPG 1604520812_pentimento_gindeya-6.JPG
1651660443_pentimento_gindeya-7.JPG 1225263_pentimento_gindeya-1.JPG
1822991093_pentimento_gindeya-2.JPG 1279921632_pentimento_saez-9.JPG
1428991731_pentimento_saez-10.JPG 1419007221_pentimento_saez-11.jpg
781646369_pentimento_saez-12.JPG 493943295_pentimento_saez-13.jpg
1395471763_pentimento_saez-14.JPG 1751421245_pentimento_saez-2.JPG
662680915_pentimento_saez-3.JPG 2137070507_pentimento_saez-4.jpg
1279683701_pentimento_saez-25.JPG 448650179_pentimento_saez-20.JPG
809121194_pentimento_saez-21.JPG 598165367_pentimento_saez-22.jpg
354762394_pentimento_saez-23.jpg 129532158_pentimento_saez-24.JPG
1979389578_pentimento_saez-15.jpg 994038905_pentimento_saez-16.JPG
464412964_pentimento_saez-17.JPG 370299806_pentimento_saez-18.JPG
1243314975_pentimento_saez-26.JPG

Plans

2111371588_implantacion.jpg 1223418191_planta.jpg
797773761_corte_a.jpg 710148908_corte_b.jpg
377220997_elev_este.jpg

Architect: Jose Maria Sáez Vaquero, David Patrício Barragán Andrade
Collaborators: Alejandra Andrade, Héctor Sánchez
Protect Completed: August 2006
Constructed Area: 234.00 m2
Location: La Morita – Tumbaco, Quito, Ecuador
Material: Concrete, Acrylic and Redwood
via: http://www.arqsaez.com and Plataforma Arquitectura

Comments

Harsh said…
sir, i am a student of architecture,student at CEPT school of architecture,currently on exchange student program at 'academy of fine arts,Vienna.i m very interested in the precast concrete system that the architect has used in for this projects.Can u send me some links of the prefabricated system?that'd be really great help.my email id is - harsh.patel2403@gmail.com
Thank you for introducing this wonderful project.
Nick Allen said…
Hello Harsh,

There is a little more information on their website and a list of articles about the project here: http://www.arqsaez.com/paginas/proydesi.htm

This is about all I know. My article actually comes from David Basulto, author at the great Chilean Site: Plataforma Arquitectura.

Regards,

Nick
Anonymous said…
Hi I am currently in Quito and I am interested in other good examples of modern architectura that can be found here. I am aware of this project and of ArquitecturaX but little else. Thanks tom
Nick Allen said…
Hi Tom,

Gonzalo Diez - www.gdarquitectos.com
is one other I've found with some good looking works.

His Range Rover sales room looks pretty cool too.

Nick

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…