Skip to main content

Giulietti/Schouten Architects - Nut Tree Lane House

Giulietti/Schouten Architects

Nut Tree Lane House

Retiring in ECO-style - Giulietti/Schouten Architects far exceeded their client's requests for the perfect retirement home, listing off sustainable and "eco" practices as standard.

"Warm, modern and open to all seasons" was the request of the client/writer for her new single-family home in rural Yamhill County, Oregon.
The client, recently retired, chose a 2.5 acre sloping site bordered by Douglas fir trees with an existing 2400 square foot home. The site laps up views to views to Mt. Hood and Mt. Jefferson.
She wished to retain and improve the existing access road as well as retain the general footprint of the existing house while protecting three very large walnut trees. The original house was deconstructed and completely donated to Habitat for Humanity, the start of the project’s eco credentials.
For the new design, the owner requested the new home to be maintenance-free with clear separations between entertaining, office/study and sleeping with an extra guest suite for extended stays by her mother. Admittedly it’s not a 1 bedroom bungalow on the beach, but this house is paced with cost, maintenance and energy saving tech’.

Materials for the house are low maintenance galvanized metal siding, aluminium windows, exposed concrete wall and veneer wood panels for siding. Simple passive and sustainable features include rainwater harvesting, roof-mounted solar hot water heating, in-floor radiant heating, cork floors, natural day-lighting and Icynene sprayed-on insulation.

The new 3000 square foot home, with a 527 square foot attached garage, is inspired by the Bay Area hillside ranch homes the client grew to appreciate from her years in California. The two-bedroom, three-bath home is divided N/S and E/W at the entry: the north half providing privacy for the Master Bedroom suite, home office and hidden private garage and drive; the southern half combining the living, dining and kitchen area separated by a guest suite to the west.


Architects: Giulietti/Schouten Architects
Project’s Formal Name: Nut Tree Lane House
Location: McMinnville, Oregon
Total Square Footage:3,000 SF Living, 527 SF Garage
Cost: $361.50 per square foot Construction cost per square foot (excluding land)
Completed: Spring 2006
Google: Satellite

via: Giulietti/Schouten Architects The Contemporist & Portland Architecture


atelier_mr said…
Hi Nick,
Have just started to enjoy your posts from around the world after finding your blog, keep it up, very inspiring.
Interesting to see costs as it is a good comparison for us down here against the rest of the world.
Thanks again
Anonymous said…
no house will ever attain the lofty goal of sustainable without the requisite "cat room"...
Nick Allen said…
Hi Guys,

Aelier MR,
It's so cool to see you answering a calling to architecture. Thanks for the comments.

I'm in marketing but so often think it's time to head back to University for an architecture degree. If only a lotto win and some spare time...
I would like to head Down Under in a few years time and return project manage some construction in NZ though.

Back to the house
The house is by no means an Eco model, but I love the way Giulietti/Schouten list off Eco features as standard for this and other houses. It has become standard practice for them. Something I'd like to see spread.

Anonymous is this you?
I saw you a few years ago travelling in Hungary!
Statue of Anonymous, the famous writer in Budapest Hungary
Nick Allen said…
Anther Pic, and you can see the note in Latin on Anonymous.

Click to see
atelier_mr said…
Hey Nick, yes the calling was only about 15 years ago now, with 6 of those years at uni. I am richer culturally, but poorer financially so to speak, in the meantime I build as well to put food on the table. Would love to post some of the houses I had a fair bit to do with while in a little office out of here, but unfortunately can't as my name wasn't on the door, just an employee. They're a bit strange about it, they don't even have a website yet! Maybe I can talk them into it one day. In the meantime I will post my current design/construction projects on my blog.
I have a friend I worked with in Adelaide who is now with Grimshaw in London and enjoying it.
And I see you love snowboarding too!
Check out the work of Fearon Hay in NZ, particularly their Cliff House, absolutely beautiful!


Anonymous said…
Hello Nick,

Thank you for the posts on Modern Residential Design. They are truly inspirational. It seriously feeds the hunger for design we architecture students experience on a daily basis.

On another note, I was wondering how you obtained the information on the Balaam house? (it was posted in November last year) .. I've looked on the Arkhefield website, and have found nothing on the project apart from photos.

I'm currently doing a research assignment on the house, and any feedback would be greatly appreciated.

Many thanks,

bachelor of design student. AU
Nick Allen said…
Hi "bachelor of design student. AU"

I wrote to them an asked.

Arkhefield are pretty special and were obliging with information plans and images. I'm actually feeling bad as I have another of their houses in my faults that I need to write an article about.

If you've got any more requests, please let me know.


Anonymous said…
great house. like the handrail on the deck. can anyone provide a lead to the supplier / fabricator?

would really appreciate it!


Anonymous said…
Very impressive.
I'd like to see a couple more pictures, though. Something captured during the day.

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …