Skip to main content

Eggleston | Farkas Architects - Meadow Creek House

Eggleston | Farkas Architects

Meadow Creek House


Framing The Views - Sitting on a large sloping site with western views to Puget Sound and the Olympic Mountains, Eggleston | Farkas Architects have created a house at one with its views and surroundings.



From the start, the design of this great house was met with restrictions. The building height had to be minimised as covenants stipulated that new construction must minimise the impact upon existing views from surrounding neighbours. Similar requirements regarding trees meant that the building itself - not landscaping – had to offer privacy protection from neighbours to the north and south. The elongated design, with unrestricted views out to the sounds and mountains, is bordered by a small stream to the south, perhaps inspiration for the site’s water features and project name.



Entry bridge with cantilevered dining room - Courtesy of Jim Van Gundy

Program
Indoor/outdoor living was the focus for this single family residence, offering direct connection to the garden while taking advantage of the dramatic view. The house was to accommodate both contemporary and Asian furnishings, as well as a handmade Bubinga dining room table & chairs (housing these, a prominent feature in the final design).
Site fit, program, construction process, and neighbourhood design review were all addressed by a shallow vaulted pavilion roof under which linear service forms subdivide and direct the living spaces towards the gardens and view. In other words, stretching the program along the length of a single bar, divided up with interior partitions, these partitions extending to form courtyards where required. The steel and PSL structure minimised structure height and was prefabricated off-site for rapid on-site assembly. Once the roof was sheathed, the pavilion served as rain protection for subsequent conventional framing work below.


Exterior photos - Courtesy of Jim Van Gundy

Layout
The primary spaces open to both the restored meadow and views to the west and the entry garden to the east, where the feature dining room cantilevers out over the entry pond. These spaces are defined by the stucco, wood rainscreen, and Corten steel clad service forms, the northernmost of which (the master bath & closet) screens the living spaces and terraces from the adjacent neighbour, breaking the rear garden into separate courtyards.
Once past the impressive formal dining area, the house reveals warmth and intimacy. The galley kitchen with breakfast table and small living area are separated from the larger living and formal dining area, generating a more private space. Beyond the formal rooms, is the master bedroom with en suite bathroom, featuring a tub that takes in the views across the valley.
Downstairs are further bedrooms leading out to the garden, below the full length upper balcony.




Interior and exterior details - Courtesy of Jim Van Gundy

The result
A house that meets all the client’s desires, housing them and their Asian furnishings in style, whilst maximising views under the restrictions of the site.

Plans



Architect: Eggleston | Farkas Architects
Photos: Jim Van Gundy
Awards:
Merit Award - AIA Northwest and Pacific Region 2007 Awards
Merit Award - AIA Seattle 2006 Honor Awards for Washington Architecture

via: Eggleston | Farkas Architects


Comments

ayssar said…
very atmospheric images... funny how the dining room "horse" keeps moving around...

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …