Skip to main content

Davide Macullo & Marco Strozzi - House in Comano

Davide Macullo & Marco Strozzi

House in Comano

Hard covered book - This house by Davide Macullo appears an industrial bunker at first glance from curbside, yet opens up to the garden and to delight once inside.



Overview
Proving you shouldn't judge books by their cover, this house located in Comano, 5 km north of Lugano (Ticino), is set on the border between more traditional buildings up the hill and a new urbanised area on the plains below.



Layout
The construction stands on the lower part of a steep slope.
Consisting of three main rectangular units, each of which leads out onto a different level of the terraced plot.

The huge entrance porch, that serves also as covered car-park, is carved into the hill as a cave; leaving the upper volume as if “floating” in the green landscape. The void generated between the three main volumes, hosts the stairs that link the levels. Rather than full storeys between each, the stairway connects each level at a landing, half a floor apart, giving the feeling of walking on the natural slope of the land.



Bedrooms on the first floor, leave the second floor and a single covered porch to be bathed in sunlight from across the valley. Services and less used rooms are tucked away towards the read of the house, closer to the hillside.



Half a level down from the elevated covered porch, is the living room, which leads out to the pool and main terrace.



Further images below reveal how the light filterers through between the disjointed floors. The strong façade, sheltering the house from views, whist the stepped design, allows the outside and light to come in to each of the living rooms.



Plans




Architects: Davide Macullo & Marco Strozzi
Collaborators: Laura Perolini & Michele Alberio - Como - Italy, Margherita Pusterla - Varese – Italy
Completed: 2007
Engineer: Ideal Ingegno SA - Vezia - Switzerland
Physical engineer: Franco Semini - Lugano - Switzerland
Project manager: Ennio Magetti - Minusio - Switzerland
Photographers: Enrico Cano - Como - Italy & Pino Musi - Milano - Italy

via: Davide Macullo

Comments

a-minimal said…
exelent project, a rare kind of mediterranean...
Anonymous said…
Great blog.
Keep it up.

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …