Skip to main content

Nicholas Burns - Johanna Beach House

Nicholas Burns

Johanna Beach House


Thinking Globally | Acting Locally - Nicholas Burns has taken this "green" addage and designed a modern residential retreat that: incorporates international ideas, templates low impact construction, has relatively minimal impact on the environment and embraces this spectacular plot.


The Johanna residence sits a few kilometres off the Great Ocean Road in Victoria, Australia, up a bush track leading to a gravel turnaround. This porous parking area is the first step into Nicholas's realm of environmentally concious design, allowing the water to soak through in a semi un-constructed area, combats erosion far better than a concrete slab.

Constructed of rammed earth taken in part from the surrounding area the house self regulates in temperature for all but the coldest of days. A super insulated wood burning fire in the centre of the living area tops up on the few days that it is required, whilst for most of the year the 300mm walls and thick floor store daytime heat for night time release. Carefully judged overhangs and windows, shade the rooms from peak summer heat, and allow cooling air to pass.

Arriving at the house you play out a mini script that depicts the notion of a holiday home. A getaway, a release from the constrictive day-to-day life we lead in the city.

Leaving your car you head towards a strong rear wall. From this angle the house appears a small bank or cliff, solid and permanent, with stripes of layers in the rammed earth walls creating cliff like strata. Nearing the house, a courtyard leads you in to a "Burns" play on space and dimensions.



As if entering a cinema through the back corridor, the short courtyard, with its imposing 300mm thick rammed earth walls, contracts to a single passageway and heads to the front door.



The constricting nature of the entrance has you prepared to duck your head and don a helmet and caving lamp. Yet as you pass the front door and round the partitioning wall, you're released into a panorama of views out across Johanna beach and along the coastline. About ten minutes later, you'll realise you're in a wonderful open plan living / dining room.





Nicholas Burns has an affinity for the architecture of Tadao Ando, which he studied for years, admiring as I do, his self taught designs.

Hidden in full view throughout the design of this residence are homages to Ando. Tadao's designs, based of the Tatami mat, 900mm x 1800mm, are all divisible by this measure, leading to a hidden, calming simplicity. Nicholas's dimension is 600mm "so everything has an inherent logic in the space, making it unobtrusive.” Simply furnished, the house allows you to focus on it's surrounds.



Layout
A slight twist on a single plane design, the two bedroom wings are set back from the living area to allow 180 degree views. This also allows a raised courtyard to be placed behind the living area. A sheltered area from winds heading up hillside, it also provides an area for BBQs and outdoor dining.
All but one of the four bedrooms soak in the views and sunsets, the fourth, a more reserved room, is windowed to the rear and surrounding bush, an ideal room for private contemplation.


Plan



About Nicholas Burns

In the 1990s, Burns left his architecture studies in South Australia to pursue a self-education in philosophy and building crafts, a la Tadao Ando. In 2000, he moved to Singapore, where he is still based, travelling from there through Europe, India, China, South-East Asia and Japan. I think Nicholas's practice really focuses on balancing the three way split, design, clients desires and the environment in which the build sits.

As part of all initial concepts and drafts, Nicholas's practice now encourages all of their clients to offset the carbon footprint of the build with United Nations-Certified carbon credits.
The environment is a strong stakeholder. But as you can see, in no way at the expense of fantastic design.

via: Nicholas Burns
Related Articles: http://materialicio.us/2008/01/15/johana-beach-house-nicholas-burns/
http://www.pushpullbar.com/forums//showthread.php?t=5990


Comments

Anonymous said…
simple in its complexity - the beach house is a breath of fresh air.

- tiara
Anonymous said…
It further stop? We want the blog with more news as soon as possible

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…