Skip to main content

Bernardes + Jacobsen - Vila Nova Da Conceiçao Residence

Bernardes + Jacobsen

Vila Nova Da Conceiçao Residence

Smoke and Mirrors - once past the solid industrial façade of this residence, light, shade and reflections open up this hemmed in residence by Thiago Bernardes and Paulo Jacobsen.



Overview & Plot
In dealing with a narrow conical plot near Ibirapuera Park in São Paulo, stretching the layout and smart use of structural steel, has rewarded Thiago Bernardes and Paul Jacobsen.

The sloped plot, required them to play with the layout of the house, spreading out and reordering the location of the office, five bedrooms with en suites, and the gym into a plot of just 760m2.

At the narrow entrance end of the plot sit the service area, laundry and garage, just below ground level. Half a level above street height and just a little further down the plot are the entrance, kitchen and dining room. From here, an impressive atrium carries you either: down a long set of short depth stairs the living room, home theatre and gym; or upstairs to the five bedrooms. This atrium is an amazing planted area with bamboo and foliage abound. Through glass openings above; it appears light and airy, despite being in the centre of the narrow plot.



Key to the project is this area of vertical circulation. It is composed of a set of stairs and bridge, illuminated by openings above, which give the residence spatiality that is unusual. Through this atrium, emphasis was also placed on the secondary entrance, access between the house and garage, used every day, but often ignored in design.



Layout
On the ground floor, at the widest area of the plot, the living rooms all open out to the pool and BBQ area receiving light through sliding doors that rise the height of their extended stud.

Above, the bedrooms are one and a half storeys off the ground. The extra high stud, affording them light and views above the surrounding residences.





The Result
The project also takes full advantage of the external area at the bottom of the plot.
This is done through: high studs; open plan; minimal interference in the indoor outdoor flow; and where support was needed the upper levels, svelte steel poles were used, and even then, polished to a mirror, to minimise their impact.

The garden is then in effect doubled through the use of a reflective sheathing on the rear party wall (intriguing, as we often see this in narrow restaurants to double the depth of perception).



Plans



Architect/Designer: Bernardes + Jacobsen
Completed: December 2005.
Materials: Steel structure, stone, wood, glass and Ceramic tiles
Built area: 900m2

Information courtesy of: Bernardes + Jacobsen

Comments

Nuks said…
I know the current method is probably much easier for you, but the real draw of this site used to be the fact that I could get nice HQ images of all the incredible houses posted on here. Now the pictures are much smaller, but still take lots of time to load due to all of the "extraneous" elements that Picasa has to load.
Nick Allen said…
Hi Nuks, thanks for the comment!


I didn't realise the Picasa input was slowing things down. I'll do some usability testing to see where things are in terms of loading speed.

The main push behind the move was to get the images in a single folder for each post (and it also allows double the filespace).

And yes, recently sourcing higher quality images has been hard.

I'll see what I can do for the next post to make things faster.

You prefer the images in the post rather than in the picasa viewer?

Do you have any other things you'd like to see?
How about some local architects you'd like to see a post on?

Regards,

Nick
Nuks said…
It's not the Picasa interface so much... I can definitely handle that. I guess it's just the HQ images. I just assumed that you still had loads and loads of HQ pictures, but that Picasa was resizing them all. If you can't get big images, that's all you can do! I'll still visit the site! I certainly understand the usability and maintenance aspect of it, from your point of view.

And I've always loved your posts on South American architects (like Kogan etc.). Living in Atlantic Canada and being unable to speak Spanish definitely hinders my ability to find good South American architects. Your site has always been great for that.
Anyway, keep up the good work!

-Andrew
Nick Allen said…
Thanks Andrew,

I'll work on a way to get the images to load direct without Picasa.

Speaking Spanish and Portuguese helps sourcing the South American posts and in translation.

I have some Brazilian houses on the way and a deal with Plataforma Arquitectura to repost in English so more Chilean works as well.

Regards,

Nick

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …