Skip to main content

Frederico Zanelato - Architect's Residence

Frederico Zanelato

Architect's Residence


Structured Strata - Layered up for optimum views, ventilation and privacy, Ferederico Zanelato's house in São Paulo is a quality residence at an economical price.


Overview
This architect’s house is what it should be, driven out of pure needs and the situation at hand, with clear intention. Frederico, with a Masters focus in economical design, is conscious about using materials wisely. Serving him well in the design of his own house, which apart from quality hard wearing flooring, uses well finished local materials to create a high class residence. Completed in 2005 and setting aside the cost of the plot, the house came in at under $400 US per square metre for construction! Far more impressive, considering that similar executions in São Paulo are quoted as $1200 US.



The plot is located in the Sierra Itapety, 54km from São Paulo, surrounded by a pool of Atlantic Forest, which drives the houses windows and openings, catching your eye from every corner.
The geographical position provided the strategic entry of light and ventilation. Large overhands and shading battens provide shelter from peak summer heat, and allow the air to cool in the shade before entering, traditional solutions within new design. The slope of the land also imposes on the distribution of the volumes, the zoning, the entrance and landscaping, thus completing the desired dialogue with the house’s surroundings.

Layout
The ground floor is occupied by the social area: living room, kitchen, guest bedroom and bathroom. With access to the front garden and full sun, this level is laid out by relative use of sunlight, with a bright and airy living area, and the guest bedroom snug at the rear.

The middle level: houses a covered car park and service area - come laundry and bathroom.
On top of the social area is a patio / garden, solarium with reflecting pond, and a wooden deck.
The intimate master bedroom and bath are housed in the final volume suspended above. Cloaked in shade providing battens, yet still with views out across the valley.



The materials chosen for the construction, simple and local to the region, establish a connection between the area and the owner’s way of life. The exterior, cleanly rendered in stucco, is livened up with a fantastic entrance way mural. The floor of white granite is broken by a carpet of pink sandstone that calls attention and directs to the main entry. Wet zones are covered with white granite chips and the ground floor exterior with large grade loose gravel. Useful for tropical storms and the winter floods common in São Paulo.

The views to the surrounding Atlantic forest, framed by white walls, form calming green curtains. Outside the master Bedroom, water, vital for life, reflects and intensified the surrounding green and the sky above. Features which embrace and justify Frederico’s choices of white, black, wood, stone and iron.

Plans




Architect: Frederico Zanelato
Completed: 2005
Costs: $400 US Per square metre


Images and information courtesy of: Frederico Zanelato


Comments

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …