Skip to main content

Alvaro Ramírez y Clarisa Elton | House in Buchupureo

Alvaro Ramírez y Clarisa Elton

House in Buchupureo

1782480404_8.JPG

Cliffhanger - Alvaro Ramírez and Clarisa Elton - are the authors of their own weekend retreat on the central Chile coastline. Great residential design, propped on stilts, with minimal environmental impact.


{Reworked article from Plataforma Arqutectura Author:David Basulto [tricky]}

This great house is located on a remote coastal trail in central-south Chile, in Buchupureo, VIII región del Bío-Bío. When I lived in Concepción, the capital of the region, we'd surf here. The waves were fantastic, rolling into all the bays around this area. Getting there was difficult and the water was freezing (pushed up from the Antarctic), but the untouched waves, scenery and beaches were, and are still, amazing!

1735511329_10.JPG

The project was developed in dialogue with its environment, both through the materials used for creating the volumes, as well as how these are implemented and placed on the site.

The house is supported on a steep slope through piles, which lessen the intervention/excavation of the plot's soil, allowing in turn, the free passage of water.

520441098_32.JPG

The cabin is divided into three functional spaces, relating to the three requirements of a holiday house. A bedroom with bathroom; a space for entertaining and guests - being with the kitchen; and a terrace, linking the other two spaces and providing spot for those spectacular views. All spaces seeking panoramic view towards the Pacific Ocean. The terrace serves as the lobby space, an intermediate space, as it is located between two interior spaces, providing protection against the wind and and as a place to embrace the ocean.

57608986_20.JPG

The structural elements of the house are left visible, giving form to the shape of the house. The structure, external and internal elements, are all created from local wood (the equivalent of Radiata pine), yet treated differently depending on their role. For the pillar structures and beams pieces of 4 "x6" 2 "x6" and 2 "x5" were used. All were treated to give them protection against moisture.
For interior cladding, ¾" x 4" pine are used,brushed, without any treatment. Finally for the external cladding 1" x 4", painted with carbolineum.

The tectonics of the project establish a close relationship with the local architecture, using wood and 'laja' stone, materials predominant in the area (most of the fences in the area are built with laja stone and mud, as well as many old house floors).

654545746_9.JPG

The structure of the roof is wood and in its V design, it detaches itself from the wall structures at both the front and rear of the house. This letting light into the interior,generating a feeling of spaciousness. Laja, the stone used to cover and protect the roof, was thought of as an element of both cultural adaptation (local architecture) and natural (landscape elements), blending the building into the rocky shores below. Conversely the view up from the beach sees the timber framework match the colours of the cliff face, the house's home.

Images
2114823712_8.JPG 1996436762_2.JPG 1678490686_1.JPG 1569167825_20.JPG 464402242_18.JPG 601932543_15.JPG 160038297_13.JPG 496753822_10.JPG 103136794_9.JPG 300965477_22.JPG 195058363_24.JPG 1172565307_32.JPG 1984367570_25.JPG

Plans
543488824_elevacion.jpg 2014161179_plantagral.jpg 981119213_plantatech.jpg

Google Maps Location: Buchupureo, VIII Región, Chile
Designed: September 2005
Constructed: December 2005 - February 2006
Architects: Alvaro Ramírez, Clarisa Elton
Builder: Ruperto Vera
Structural Engineer: Alvaro Ramirez
Owners: Alvaro Ramirez + Clarisa Elton
Total cost: $7.050.000 (US$15.000)
Constructed Area: 55m2
Images: Carlos Ferrer + Alvaro Ramirez + Clarisa Elton

via:Plataforma Arquitectura
& Alvaro Ramirez + Clarisa Elton



Comments

karina said…
wow,I LOVE THIS HOUSE!!!!!
Social Network Web Design said…
This house is so beautiful! It's just a little scary..I'm afraid of heights. :)

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…