Skip to main content

Arkhefield - Couran Point House

Arkhefield

Couran Point

Island retreat - The team at Arkhefield bring us one of their latest residential wonders in form of a simple, low maintenance, sustainable living volume which can be enjoyed all year round. The motives behind the design - maximising space and privacy - are attacked head on, as are the isolation and harsh climatic conditions on the island with basic low maintenance materials. The resulting simplistic structure, appears as a coastal tree, with its roof-line shaped by the strong winds and elements. Elements from which it can hunker down further, shelter, isolate and reorientate the use of external spaces.



Overview
The house offers a stark contrast to the predominant low shacks by the way that it expresses and celebrates volume, simplicity of form and its ability to manage/manipulate the external environment. The house appears to be inspirational amongst the community with many new houses currently under construction on the island being designed and sited in a similar manner.



The house is a simple extruded profile with its form being solely dictated by town planning constraints. Height, setback and roof pitch essentially created the volumetric section which was extruded to the road and waterfront boundary, then set back to maximize the enclosed space. The house breaks out onto the terraced waterfront on the east, for summer fun and to an enclosed "winter courtyard" on the west. The relatively closed north and south façades retain privacy from the adjacent blocks, and shelter from strong summer sun.



Design
The isolation of the site put a premium on the construction cost as all materials and skilled labour had to be barged out to the island. These constraints created unique challenges and encouraged a rethink to heavy/bulky build elements that couldn't be barged out to the site. Environmentally Sustainable Design principles of orientation and sitting along with use of solar, gas, rainwater harvesting, bamboo cladding/screening and a thermally efficient monolithic floor slab were all core ideas behind the build.



Layout
The house is split in half down the centre of its length with a large double volume "communal" living space on the north and a 2 level "private" core, comprising of bedrooms and service zones, on the south. The interplay between the two halves of the house creates a sense of inclusion and encourages interaction between family and guests whilst still enabling privacy and seclusion.


Our clients desire to recreate a "Bahaman" styled beach cottage with shingled, pitched, roof and quaint shuttered windows made for a challenging brief. They wanted the house to take them back to the memorable vacations they had spent in exotic locations. Through exploration and development it became evident that decoration and themed architecture may enable brief relapses into the bygone but that intelligent design and the creation of flexible spaces stimulated communal interaction, which was what really recreated that relaxed holiday atmosphere they were seeking. They are extremely happy and are enjoying there "Contemporary Bahaman" cottage which they have aptly named "the shed" out on Stradbrooke Island.

Results
The team at Arkhefield have managed to strip back this brief to the real essence of what the client was after. Conviviality and family togetherness were the clients true request and the flexibility of the hoses and its communal spaces are what makes the house such a wonderful island retreat.



Plans



Architect: Arkhefield [AF employees] - Director, Andrew Gutteridge
Project/Design Architect: Simon Wynn
Project Team: Justin Boland, Julie Tomaszewski
Building Surveyor: Bennett & Francis
Construction completed: July 2006
Hydraulic: BRW Enterprises
Interior Designer: Arkhefield
Landscape: JW Concepts
Lighting: Arkhefield
Structural: McVeigh Consulting Engineers / Steel House Frames Australia
Structure and Frame: Steel House Frames Australia
Builder: Clarke Construction (Kelwyn Cassidy, Steven Parker)
Gross floor area: 355 m2
Project cost per square metre: Client wishes this to be kept confidential
Photography: Scott Burrows

via: Arkhefield

Comments

Marie said…
Hello! Another nice house, I loved the way they used the materials, modern and beautiful. I remember seeing a couple of months ago a house in Brazil that was designed by Claudio Bernardes, it doesn't use brick, concrete or anything else, just natural materials, and it's a massive house (around 900 sq. m.), I can't remember the exact place, I believe Bahia, not sure where. And, in the same magazine they featured another house, this one in the north beaches of Sao Paulo, designed by Isay Weinfeld, with an arabic theme mixed with modern, it's actually more modern that arabic, just beautiful, amazing house.

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…