Skip to main content

David Hertz - Studio EA - Floating Residence

David Hertz - Studio EA

Floating Residence


Suspended Tetris - David Hertz has produced a number of fantastic residences and the Floating or Binder Residence in Venice, CA is no exception. It's paired back black minimalist play on volumes and floating separated masses intrigues.



Overview
The project is located on a small, 37 foot wide lot on a pedestrian only street in Venice, CA. Rather than create one solid object, David followed his residential design signature of two, two story units. The upper levels of the units seeming to float above minimal tilt up concrete walls and pillars of the lower levels. The two upper levels being attached by an open-air bridge. The larger of the structures is used as a residence while the other is used as an art studio and guest room over a garage.

The glazed panels, central to the floating effect are also large, sliding doors that conceal themselves so that the ground floor appears to be open to the exterior courtyards, thus blurring the definition of interior and exterior spaces. A large 2-story chimney wall frames the rear of the courtyard while blocking the overlooking 2-story neighbours. The exterior fireplace at the second floor flanks an outdoor sleeping porch and seating area off of the perforated breezeway bridge. Ipe, and black steel are used throughout the house to complement the Syndecrete® prefabricated concrete panels.

Walls on the first floor are intentionally held from touching the ceiling of the second floor to allow for a clear line of site over neighbouring residences and giving the illusion that the second story is floating above the first floor. These clerestory windows also bathe the lower level in light. The mass of the second floor elevations is divided into sections of positive and negative spaces that reinforce the destabilisation of the wall plane. Some of the vertical slices are specific to selective views of nearby palm trees.

A central floating stair divides the spaces and leads to a usable roof deck framed by high solid parapet walls providing privacy and strategically edited views of the distant landscape.

A continuous skylight, that opens to serve as a shaft to facilitate stack effect ventilation, frames the stairs that float from the ceiling of the second story. The exterior walls of the second story are covered in a smooth, steel trowel, integrally pigmented, stucco. These are connected seamlessly to the interior ceiling of the first floor, their continuation internally to form one single mass, further emphasises the weight of the "floating" block above.


Slideshow


Plans

via: Many thanks to Christina at Studio EA

Comments

Marie said…
Hello Nick! Another nice post! The color, just amazing. I was reading the other day about Beyond Villa, it's an ultra-modern residence in Thailand, by Branko Pahor, it is just amazing, I could only see a few pictures, do you know more about this house?
Anonymous said…
Venice, California, is absolutely not "Sub-Tropical." If anything, it's between desert and coastlands. (But it wouldn't be accurate to call it a desert zone per se.) It's also pretty urban, as it's part of Greater Los Angeles. Just thought you'd want to know. Otherwise, kudos on a great web site.
Hello

Excellent colour and design structure here. Very nice. It's good example of nice architecture design.

Architectural Technology  

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …