Skip to main content

Fearon Hay Architects - Sandhills Road House

Fearon Hay Architects

Sandhills Road House


Escape to Great Barrier Island - Fearon Hay Architects have taken their minimalist luxury to Medlands once again. Hard to resist Arch Daily's post on this hidden wonder, I'm drawn back to my youth!
Derived from the classic Kiwi tarpaulin for living between two caravans, this three bedroom house has all the subtle finishes and bold clean lines for which Jeff Fearon and Tim Hay are renowned.

Contrasting Fearon Hay's prized Shark Alley house further up Medlands beach, the Sandhills Road House tucks itself into the shelter of the sand dunes to the East. Both wonderfully minimal, Sandhills is more of a traditional retreat, subdued with a calming pallette. Each bedroom has its on shuttered patio and the entire house can be shuttered closed in winter.
Fearon Hay's traditional polished concrete is limited to a hard wearing living/dining area that in summer, thanks to the shelter of the dunes, could easily be left wide open. The two sleeping pavilions are clad in black stained ply and constructed over height with the walls extending to form the railing of the upstairs deck/viewing platform - a short unintrusive deck, from which to soak up the Medlands beach sunrise.



By Nico Saieh, Arch Daily

Located on the Eastern coastline of the Huaraki Gulfs, Great Barrier Island the ‘Great Barrier House’ is a relaxed holiday destination that references traditional notions of bach occupation. Drawing inspiration from the idea of two sheds linked by stretched tarpaulin, the house consists of two habitable areas joined by an expansive floating pavilion. Wide expanses of sliding glass doors & adjustable blinds allow the pavilion to respond to different environmental conditions while providing the location for eating dining & relaxing within the natural surrounds of the property.

Clad in band sawn ply sheet the ‘sheds’ provide a modern take on the use of vernacular building materials. Coupled with the use of permeable metal screens the ability to manipulate outlook and environment from within the ‘sheds’, provides further reference to traditional notions of holiday occupation and response to site. As locations for the bedrooms and bathrooms these built forms offer a sense of refuge from the open pavilion space.

A roof deck upon the Northern ‘shed’, gives outlook and sea views, otherwise restricted by the site location behind the Medlands beach sand dunes and nestled amongst the neighboring properties. Standing upon the roof deck looking South-West towards aging corrugated farm sheds and looking North-East towards the expansive seascape, the Great Barrier House sits comfortably within its environment; offering a private retreat while allowing an occupation that embraces the surrounding landscape and context.




Architect Fearon Hay Architects
Location Great Barrier Island, New Zealand
Constructed Area 250 sqm
Project Year 2007-2008
Photographs Patrick Reynolds
Plans

Comments

Joel Collins said…
I'm a big fan of Fearon Hay Architects. Crisp, minimal, cool. Love it. Thanks.

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …