Skip to main content

Herbst Architects - Lindale Bach

Herbst Architects

Lindale Bach


Sticks and stones - Blurring the boundaries between interior and exterior, Lance and Nicola Herbst have become the masters of the simple, elegant, functional beach retreat. If they'd take the job, Lance and Nicola would be my choice for designing an eco retreat.


Overview
Built on an island with no mains electricity and daily ferry connections, the Lindale residence on Great Barrier Island HAD to be as energy efficient as possible.

Minimal materials were freighted in and the central Gabion wall of the residence an ideal solution. Using local river stones, the wall provides a fantastic heat store and structural backbone to the build. The wall also counters the wind in covered outdoor spaces, together with a cosy fire making this retreat and so special.


Prior to the build beginning, large rainwater and sewage treatment tanks were buried under the site. The cooler environment promoting less bacterial growth and leaving the relatively pure rainwater, collected from all roof sections, requiring no treatment to drink.


A Full functional kitchen the heart of the residence is flanked by a covered porch to the right with open fire and shaded midsummer dining area to the rear. Sunken, in front of the kitchen and nearest to the beach, is a cosy built in couch and tv nook.

Traversing the Gabion wall to the rear of the house is the bedroom tower and bathroom. Two bedrooms with surf views or walk out patio respectively



Our primary concerns in the design of this building have been to:


  • create an environment that facilitates and enhances the experience of living outdoors

  • challenge convenience as the driving force behind decisions, concentrating rather on the rituals associated with space

  • establish a range of spatial, light and textural experiences be responsive to the small scale of the existing built
    environment.
In order to articulate the building in a scale of forms appropriate to the environment the functions of the house that require complete weather enclosure are broken into three individual masses:
  • a horizontal structure housing the living functions

  • a tower housing the sleeping and bathing functions

  • and a boatshed.
prevailing south-west wind a spine wall of gabion baskets is set at right angles to the site. The wall sets up a strong enclosing edge for the main covered living deck and provides an intimate textured backdrop to the bathroom space. The masses of the building are arranged around the gabion wall to form edges, create a range of negative spaces and provide wind shelter to two covered outdoor living spaces.

Lance Herbst






Project location
Great Barrier Island, New Zealand
Architect
Herbst Architects
Plans

Photos Patrick Reynolds



Reblog this post [with Zemanta]

Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …