Skip to main content

Salt Spring Island Cabin - Olson Kundig Architects

Bachelors Retreat - Tom continues his streak of wining cabin designs, Chicken Point, Tye River and now the Salt Spring Cabin. Minimalism, with a true Masculine feel to it. Solid RSJ girders forming the framework, and a heavy duty shutter mean this vacation box is locked up tight during the week.


Set on an island north of the San Juans, the exterior metal skin of this single room cabin will be allowed to weather naturally. Inside, wood-finished surfaces create a cozy refuge. A large, weathered steel panel slides across a window wall, securing the space when the owner is away. Tom Kundig

The cabin is harking me back to the simple lines and robust functionality I love. My realm of modern architecture.

Historically, the British Columbia cabin vernacular took materials in their raw state and moved little from them - stained log cabins, with barely the bark removed and flagstone bases.

The Salt Spring Cabin is in the same vein, but it takes raw construction materials and leverage their textures and durability. Usually (don't get me wrong, I'm glad to see the current Cortens binge) we'd see paint over the RSJs or a stain or three on the ply indoors, thankfully not in this case. Bravo to the client, who no doubt sought Tom out from precedence.

A singular structure, south facing, with great thermal mass, mean that the pot belly wood fire (I think its one of these) may not get much use in summer. The left and right doors to the rear though should provide good cross ventilation in summer, as with the front window when not shuttered up.
Winning a recent Residential Architect award the Judges described that fantastic door thus:

"The panel —operated by hand like a barn door— is commodity steel pulled off a stack before fabrication. Kundig, FAIA, let the lettering stand as “an authentic mark of its history and in the spirit of allowing materials to age naturally with no ‘protective’ coating that needs maintenance."

I'm off to see what other forest retreats are out there.....


Photographer: Tim Bies


Ana said…
Beautiful! What windows did you use?

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …