Skip to main content

Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects - Villa Mecklin


Summer Camp - Villa Mecklin looks like the perfect weekend retreat. A stylish, minimalist interior being all you need to really detach yourself from work. Underfloor heating is taken to a new level here with a sunken fire pit! Strong south orientation for solar gain and a wood burning stove - winter or summer it's another great escape.



Overview
Villa Mecklin is located in the Finnish archipelago. It sits in a small depression in the rocks, its sheltered terrace extending over the summit of the rock. In connection with the shoreline sauna, there is also a stove-heated cabin for guests.

The building materials selected for Villa Mecklin are uncontrived, basic ones suited for the archipelago. All wood surfaces have been left untreated and will turn grey naturally.

The Villa was built in 2008. The floor area of the villa is 70m2 and the sauna is 20m2.

Although angular in lines and form, the cabin's extended outer walls provide the deck with what could be described as a comforting embrace. Doubling functionally as wind breaks and storage, the also no doubt afford some privacy to the owners from passing boats.


With an open plan living, kitchen dining area fronting on to the extended deck, the living area is trebled. Short stilts support the deck and house - flattening the rocky terrain to create a very usable entertaining space.

In contrast, the sleeping areas follow their function arranged at the cooler northern end of the building with minimal glazing, aiding in regulating the winter and summer temperatures.


Gracefully greying, the timber exterior blends into its surroundings. - This will be a holiday home that's enjoyed for many years to come!

Plan


Comments

Anonymous said…
The second image is amazing, but gives the impression that the house is partially sunken - which would've made a lot of sense in a scadinavian climate. Shame they couldn't take advantage of that. Still very cool though (no pun intended!)
http://millerighe.blogspot.com/2010/07/modern-residential-design.html

Thanks By

Rocco
RV Roof Repair said…
Its really a very strange design for me. I haven't seen this design before. The design of this roof is looking very attractive. I have to renovate my old house in next season. I 'll try to follow this classic design.
ZenHomeEnergy said…
A solar hot water panel or referred to as a solar hot water heater, uses the energy from the sun to heat a fluid, which is in turn used to move heat generated in the array to a heat storage vessel.

Solar Hot Water
wall fountain said…
Great Work!!!

All the best :)
Carl said…
Beautiful sort of post about the summer camp in the Villa Mecklin,picture is just outstanding to see.
__________________
Architecture Dissertation
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects - Villa Mecklin <-- that's what i was looking for

Writing a Dissertation
lisa_d said…
Great design with a great floor plans.

house and lot for sale philippines
70-680 said…
You have done really nice job. There are many people searching about that now they will find enough sources by your tips.
Well, I’m so excited that I have found this post due to the fact I’ve been searching for some info on this topic for almost 5 hours!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …