Skip to main content

Apparatus Architecture - Lawrence Residence

Apparatus Architecture
Lawrence Residence

The H shape provides an ideal layout for houses, as discussed in my post about Michelle Kauffmann’s Breeze house. Apparatus Architects have a fine H here with dining and kitchen in one wing and then a living area connecting to the bedrooms and study in the other. I’m sure my wife would be well into the traditional crisscross glazed doors and sloped roof, something a lot of the houses I enjoy lack. On a plus side, each room opens to either the front or back courtyard and the kitchen’s back door lead out to a sheltered courtyard for breakfast and the BBQ (unfortunately gas).

The earth construction also appeals to me, not the exposed beams of the roof, but the solidity of the foot plus thick walls and the permanent feel of the structure. Not a classical Rammed Earth structure, this build uses PISE, stabilised earth construction, which is just with a little cement added to hold it together. This house would definitely store heat in the floors and walls. Topping off the thick walls, the rear pond and front courtyard pool would help regulate temperatures in summer.

The colours also work. The subtle shades on the roof, the earthy brown walls that reflect the surrounding colours are complemented by the simply varnished timber doorframes and windowsills. The bathroom also has a unique draining system with black pebbles surrounding wooden platforms, a classy contrast, although probably hard to maintain.
















Via: www.apparatus.com

Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …