Skip to main content

Marchetti Bonetti - Chale in Floripa

Marchetti Bonetti
Chale in Floripa

This little cabana on the beach is quite different to the houses I normally post. It's a old twist on the supposedly new prefab movement and gives you an idea about what Brazil is up to in this arena. The owners wanted a little place of their own down the hill from their parents larger summer house.

Attending a local show, Casa Cor, a home decorating show that happened to have a couple of pine kitset chales cabanas on display, they chatted to the architect about opening the place up a little to bring in the views of their location. This was the result - a two unit, one bedroom house. The bathroom was constructed of bricks and rendered, whilst two floor pads were laid out for the bedroom and living, dining, kitchen area. The later being raised on poles to provide a spot for the hammock underneath to relax in after a dip in the tepid summer waters of southern Brazil. The notes on this house are from a great magazine I used to buy on every trip to Brazil. Arquitetura e Construcao, which features their latest modern residential designs. Notes below.

My translation:

A Successful Rebuild.

A good idea can be repeated and work a second time, and that's what happened with this chalé, transported direct from the sample stands to a Catarinense beach. In 2003, husband and wife were in Casa Cor Santa Catarina and ifell in love with the stands environment, inspired by the bungalows of French Polynesia. They had discovered that the authors of the project, the pair Giovani Bonetti and Adriana Marchetti Bonetti, had conceived the cabanas as a coffee lounge the ydecided there and then to turn this coffe lounge into their own private beach retreat. "It lacked the interested party", says Giovani. What followed was a transposition that modified the original very little. The new land - an almost deserted beach in the outskirts of Florianópolis - was not as flat as the show home display area, but an incline. "We prepared a flagstone of concrete supported in pilars to level out this unevenness while the exposition still happened", the architects explain. On this base came the masonry blocks to support the two washbasin and bathroom areas along with the chalés two wooden original rooms. The carpenters of the first assembly (guided by the company that supplied the pínes and developed the constructive system) assemble the house on its new site in just 45 days. The result, remembers to the projected environment for Casa Cor, whose inspiration was the family of Schürmann navigators - now the boat is anchored in a real scene of beauty.


Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …