Skip to main content

Sebastian Mariscal - House in Valle de Guadalupe

Sebastian Mariscal
House in Valle de Guadalupe

Came across this number on one of my daily digs at materialicio.us.
I love how this place is all departmentalised. Living dining separated from the sleeping area by the pool and breeze space/dog-trot. The focal piece, that long solid stone clad wall would be a great temperature regulator and anchors the house well. The multi color cubes are also nice, the hues combine well.
Repeating myself, I really like this layout! I wonder if I could twist it a little........

Some thoughts:
These are some ideas I have, probably could be dismissed because they're not what this house is about which is minimalism and clean long lines.
I think instead of pebbles/dirt, it could do with a little grass or foliage. Perhaps even more succulents closer to the house, to take the hard edge off the concrete and iron finishes. Also, that polished concrete floor in the living room, practical and regulates heat well, but could do with a bit of colour to liven up the place. I've seen plenty of houses with earthy tinted concrete. And I realise they're all around, but how about bringing the grapevines in and along the roof to break up the white stripes.





























Notes from materialicio.us
House in Valle de Guadalupe, Baja California, Mexico. Built: 2004.

First house built on a plot of land shared by six friends, surrounded by grape vines, 70 miles south of San Diego…. The house’s standout features: a 177 foot long, 10 foot tall rock wall made from locally quarried stone, a 24 foot long pocket door which completely opens the living area to the outdoors, a corrugated Zincalume wing/roof that extends outward from the wall, and a 3 story polycarbonate-walled tower (guest room, studio, roof deck).

Via: Sebastian Mariscal, materialicio.us

Comments

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …