Skip to main content

Undurraga Devés - Lakeside House

Undurraga Devés
Lakeside House


Located on the Colico Lake in the IX Región of Chile, in fantastic surroundings, this weekend retreat grounds itself through a solid stone wall at the rear. Glass boxes protrude forward from the stone enclosure into the trees and scenery. I think the most appealing part of this house, for me, is the fact that all the service areas are tied up in the solid stone area leading to efficiencies in piping and plumbing. So apart from electricity, only glass and structural steel are required outside the stone box. Although some bedrooms can be seen from the living areas, you still have to pass through the security of the back area to get to the other rooms, so family members can head off upstairs to sleep, whilst others entertain or just admire the views. The master bedroom, located on the top floor, is separate from the rest of the house and unlike the other rooms sits above the treetops for a commanding view.

The solid heavy rear stone area, allows the glass boxes to cantilever out with minimal support at the far ends, meaning that the trees, scrubs, water and fauna can pass around the building's relatively small footprint (this is a 6 bedroom house by the way).

Thinking of the large dinner table and Chilean extended family eating marathons makes me slightly nostalgic, of fine wine and thick steaks, lakeside, on a warm Chilean summer's evening. Having lived a year in Concepción, VIII Región, Chile, north of the lake region and closer to regulating sea breezes, I can't help but think of heating/cooling all that glassed area. But hey, it sure is a way to admire the views, and what a house to do it from!






















Via: http://www.undurragadeves.cl

Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …