Skip to main content

Helena Karpouzas - Silveira Beach House

Helena Karpouzas
Residência, Garopaba



Hunting for a Brazilian cantilevered house that I remembered after yesterday's post (which I couldn't find), I came across this little Brazilian bach.

Another little summer retreat, it's full glass and opens right up so that you can eat in relative cool, then has a great solid stone clad basement for sleeping comfortably below. Using the slope of the land, each room has an exit to the beach, and the mezzanine has a lifeguards view of the incoming waves.

Simple timber and glass construction allow, the upper two storeys (the only ones visible from the beach) to blend in with the surroundings and let in all the sights and sounds of the beach. There's a minimal solid structure at the rear, supporting everything and housing the majority of the plumbing and water tank no doubt.

This beach is fairly far down the coast in Brazil, so I am picking this has just the right amount of overhang to block out the midday sun, yet let in all the light in winter.
There's something about being able to walk straight out of your bedroom door to grass and down to a beach....





















From Arcoweb:

With a permanent population around 12 thousand inhabitants, Garopaba, a city on the Catarinense coast, is situated little more than 80 km from Florianópolis. The diversified relief and the beautiful local nature are some of the elements found around Silveira beach, where Helena Karpouzas projected this pretty summer house.

The construction of this residence, built on Silveira beach, in Garopaba, Santa Catarina, Brazil, begins with a stone built basement, anchoring the delicate open spaces of the floors above.

Helena adopted as conceptual base of complete interaction of the residence with the surrounding nature, as much in it's relation with the ground (steep slope) as with the surrounding landscape, whilst incorporating a decent sea view. "The geometry of the construction is basic, there's no complexity to it and the floor plan is as simple as possible.", argues the architect. The intention of the design was to catch all the available light of the natural elements (Sun, Moon, stars), as well as all the wind and all the sounds, justifies Helena. "I wanted to establish a conscious inseparability of the house and it's surroundings, in all directions".

The basement adopts a simple plan, constructed in stone, "a technique inherited from the Portuguese by the natives of the beach", says the architect. On this floor, drawn out of the ground, the bedrooms and bathrooms are located. On the first floor, of similar dimensions, sit the kitchen, dining and living areas. The large wood framed glass windows and aluminium structure, make this level seem bigger than they are. The mezzanine above incorporates the same features (glass and wood). The decks extending on each of the upper levels, beak up the box shaped plan of the house.


Via: Arcoweb

Comments

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …