Skip to main content

Marcio Kogan - Mirindiba House

Marcio Kogan
Mirindiba House

Well here's a house that I'm really delighted to have on my site.

Thanks to the grace of Marcio Kogan and his team I bring you images of one of his latest residential designs. I hope to feature more of his work soon and if you're in São Paulo be sure to say in the Hotel Fasano (designed I believe jointly by Marcio Kogan and Isay Weinfeld).

Nelson Kon is the great photographer.

This urban house combines dark natural Brazilian hardwood, concrete and vernacular stonework in the open planned style that I love to see. Progressing up the house: stone, concrete framed and then totally wood clad forms are thoughtfully placed.

First up you'll note those fantastic spans and openings. Marcio pushes the boundaries with industrial size spans of pillarless windows all around. Forming the backbone, structurally and visually, of the house is a thick stone clad wall, perforated as well by large spans of glass. This seems to provide a divide between the outside and in, for a house that really opens up to its outside areas.

Entering on the more enclosed side of this wall, guests are no doubt ushered to the open plan living room upon arrival. Passing through the opening in that solid stone backbone they view the pool and deck area, a real summer entertaining spot. Shaded from the heat, guests can relax in this room which seems to be an open area, until you realise Marcio has hidden huge sliding glass doors into the far wall, which seal this area up in winter/at night.


With the lights of the big city in the distance, this house is a secure oasis for the resident family. Downstairs an open relaxed living area, and then through and further down the backbone, a formal dining room served by the kitchen hidden off the corridor with a snack room.
Upstairs, away from the buzz of guests, three children's rooms with en suites, a master bedroom and as all houses should have, two walk in wardrobes. I'm presuming that the smaller, forming a corridor to the first Master en suite, is for the working father. The second, a room larger than the kids bedrooms, I presume is for the lady of the house (my wife was very impressed!), and is separate from the second en suite and bath tub.
Rounding off the floors of the house is the home cinema room on the final floor, encased in that lovely hardwood, with views across to the city, reminding you of the action around, even in such comfortable surroundings.

And if it's all too much, dive into the pool or head across the deck to the sauna in the far right corner of the property.















Marcio Kogan

Born in 1952. Graduated from Mackenzie School of Architecture in 1976. Received an IAB award for the Rubens Sverner Day-Care Center in 1983, and in 1994 an award for the facade for the Larmod Store, organized by the Magazine of the newspaper Folha and CCSP (Creation Club of São Paulo). Realised an exhibit of small-scale models entitled “Architecture and Humor”, a critical view of the architectural and urbanistic problems of the city of São Paulo, which had great repercussions throughout the city. Participated in the IV Architecture Biennial with these projects: UMA Store, Strumpf Residence and the MRA-2 commercial building in 1999. Awarded Architectural Record House 2004 for Du Plessis Residence – Laranjeiras / Paraty / Brazil.

via: Marcio Kogan

Comments

Nick Allen said…
Translation to Portuguese.

Casa De Marcio Kogan
Casa Mirindiba.

Bom, aqui temos uma casa que me realmente alegra poder lhes apresentar no meu Blog.

Graças ao Marcio Kogan e seu equipe, eu trago-lhes imagens de um de seus projetos residenciais mais recentes.
Eu espero logo logo colocar mais de seus trabalhos e se você estiver em São Paulo tem que quedar no Hotel Fasano (projetado juntamente por Marcio Kogan e Isay Weinfeld).

Nelson Kon é o grande fotógrafo.

Esta casa urbana combina pedras, madeira e concreto estilo de planta aberta que eu amo ver. Começando no térreo a casa consiste de três caixas de: pedra, concreto moldado e madeira nativa, de ordem bem pensada.

A primeira coisa que você anotará será aquelas extensões e aberturas fantásticas. Marcio estende os limites com janelas de tamanhos industriais ao redor de toda a casa.
O enfoque estrutural e visual da casa é uma parede de pedra grossa, perfurada também por extensões grandes de vidro. Isto parece fornecer uma divisão entre a parte externa e interna, para uma casa que é totalmente aberto ao exterior.

Entrando no lado mais fechado desta parede, os convidados com nenhuma dúvida, seriam levado diretamente ao living de planta aberta. Passando por uma abertura na parede de pedra vêem a área da piscina e do terraco, um grande zona de entretenimento no verão. Protegidos do calor, os convidados podem relaxar neste quarto que parece ser uma área totalmente aberta, até que você precebe que Marcio escondeu as enormes portas deslizáveis de vidro na parede, que fecham esta área no inverno ou ao entardecer.

Com as luzes da cidade na distância, esta casa é um oásis seguro pra família. No térreo um living relaxada e aberta, e passando pela parede central, o jantar formal servido pela cozinha escondida fora do corredor junto a um quarto de snack. No primeiro piso afastado dos ruídos dos convidados, estão as três quartos das crianças com suites, o quarto de casal e como todas as casas devem ter, dois quartos guardaroupa. Eu estou presumindo que o menor, dando forma de um corredor ao primeiro suite é do pai. O segundo, um quarto maior do que os quartos dos filhos, eu imagino é para a senhora da casa (minha esposa tem ciumes!), e é separado do segundo suite com banheira. E pra acabar no ultimo andar da casa é o quarto de home cinema, encerrado nessa madeira encantadora, com vistas à cidade, lembrando o dono da ação ao redor, mesmo em sua casa aconchegante.

E se a casa for muito agitada, da um pulo na piscina ou atravessa o terraço ao sauna ( escondido no fundo direito da propriedade).
Blackbird said…
More Brazilian design, yay!

The only thing right now I don't particularly fancy about this house is that there are just so many different materials - there's the dark hardwood, the light wood of the deck, the large mid-grey stone right next to the tiny pale pebbles...
Having all these colours and textures in one house (especially one right next to the other) is a little too much for me, personally. But I do love hardwood, and the weathered, washed-out grey of the deck floor is beautiful.

Can I ask, is that water area near the dining room (1st photo) part of the pool? It looks a bit more like some sort of water feature than something I'd swim in. If the stone wall extends into the water, that's very unusual and kinda cool.

Great articles, btw - I always look forward to reading this site especially as it's all in english! :D
Nick Allen said…
Thanks Blackbird,

The dark brown wood is a favoutire with me too. The stone work, particularly the flatter pancake stones are very typical in Brazilian houses.
In photo one, the wall continues down into the water.
Even though it's a bit green, it's a swimming pool on that side of the living room and a reflecting pool on the other.

Nick
djandofunky said…
do you have marcio kogan - gamma-issa house photo !?
Nick Allen said…
djandofunky

Thanks for the comment.

I'll have a chat with Marcio and see if I can write an article on this house too.

Regards,

Nick
Anonymous said…
wow - i saw this in the latest D&AD annual (online) - beautiful work!
This Mirindiba House is so cool! the design is so unique. I like it. Thanks for sharing.

-pia-

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …