Skip to main content

Nuñez + Valdes - Road to Farellones house

Nuñez + Valdes

Casa Camino a Farellones


Time for another thank you, this time to Plataforma Arquitectura, the best source of information on architecture in Chile. They've kindly allowed me to translate their residential posts which enables me to bring you some fantastic Chilean works.

I'll let their posts do the talking, save to say I love the way the living/dining room is wide open and the pool in the centre of the house!


Article by:Carlos J Vial

Location: Road to Farellones, Santiago, Chile
Architects: Max Núñez B., Bernardo Valdés E.
Collaborating Architect: Nicolás del Río L.
Plot size
: 7000 square metres
Built area: 230 square metres
Year designed: 2004/2005
Built: 2005/2006
Via: www.drn.cl & http://maparq.wordpress.com



Pre-construction
The land is located on the Northern slope of the pre-Andean valley of the Mapocho river. It faces a wildlife sanctuary to the north and has unhindered views to the Pochoco Hill, La Paloma y El Altar peaks. On the plot, two dispersed groupings of pines, some almond trees and a hawthorn, appear between the natural vegetation of the slope. The house is formed around the particularities of the plot: its slope (15 degrees), its vegetation, its views, and also the requirements of the client, a bachelor, who opened up the brief to redefine the traditional features of the house from single family to single person usage. This, in order to provide a place to get away from the city and live in close connection with the pre-Andean landscape.


The project
An 8 by 36 metre platform juts out (like a large diving board) in a horizontal plane from the landscape in a northerly direction. On top of this platform are the open planed extroverted rooms, below, a more intimate space. This platform generates a stable and continuous surface, from which the architect can extend into the surroundings. South to North: a guest room, patio, living pavilion, terrace and pool, occupy the length of the platform.

The living pavilion is a glass enclosed structure under a thin dark roof. It's more or less an empty space, that can be occupied of several ways, housing a cooking area, a table and comfortable furniture. It also has some shelves and surfaces that have acquired collections of things, that are the natural extensions, or tentacles, of the lifestyle of the owner. From here, your gaze falls through the glass towards the mountain ranges, towards the depth of the valley, the pines, the immediate surroundings, let's just say you can see everything, everywhere from this room.

The pavilion's size is such that when alone, the owner can feel completely isolated in the deserted surroundings, more so if it's raining. The pavilion welcomes the sun but controls its entry via eaves and curtains. Two sliding windows, at the northern and southern ends, allow ventilation of the pavilion via the wind that rises up the valley. The rails of these windows, a continuation of the floor, and the extended eaves, accentuate the extension of the house into its surroundings.

The guest room, forms the main entry point to the house and a as a connection with the the main level that defines the platform. The patio, a heavy surface 70 cm above the platform, is defined by a preexisting border. At it's edge, under the shade of a tree, are a collection of cacti where the birds land and drink. The terrace and reflecting pool, extend into the landscape, completely detached from the slope of the plot. The water reflects light onto the ceiling of the pavilion and allows for a refreshing dip in the high temperatures of the summer. Under the platform, descending from the pavilion, arranged clockwise around the space (sold) that defines the perimeter of the pool above are: a bed, a bathroom, wardrobes, a library and a guest bathroom. These rooms contrast the openness of the pavilion above created with solid, heavy textured walls. Here, the views towards the landscape more are focused: a long window that provides sunset views from the bed, a large window that is penetrated visually by the valley towards the north, and walls without views towards the city in the west, handle in a more controlled way the distance between these more intimate spaces and the surrounding landscape.

Images





Plans







via: Plataforma Arquitectura

Comments

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…