Skip to main content

Patkau Architects - Shaw House

Patkau Architects

Shaw House

Here's a quick reference to a northern hemisphere version of the Road to Farellones house.

Similarly the pool is built into the second floor, but in this case, the entry is right underneath it. Windows in the bottom of the pool allow light to ripple across the doorway and entrance porch. The galvanised steel, concrete and light timber exterior combines, and no doubt will age, well.


I really like this and the slat covered loft boxes, housing the tall bedroom and study/guest room. There's plenty of room for jumping on the bed, and the fact that they're tall makes up for these rooms being moderate in size. Downstairs, separate living dining and kitchen areas in sequence as you head back from the sunken lounge and views to the harbour (the kitchen is behind a sliding door, seen opened and closed in the shots). Finally, right at the back of the house, as all bachelor pads should, it's got space for the weekday car and the weekend race car (double garage).

As you can well imagine there's some serious reinforcing in the concrete to hold all that water up there, and even more so with Vancouver's stringent earthquake codes. But the house takes in the views and has wide openings despite these constraints. Great.































From their site

Program
A private residence of 285 square metres for a single person. The program includes living spaces, bedroom, study, music room, and a lap pool.

Site
The site is a small waterfront property, 10 metres wide by 47 metres deep, looking across English Bay to the North Shore mountains which dominate the skyline of Vancouver. Required sideyard setbacks result in a plan which is limited to 8 metres in width.

Design
The house is organized with living spaces on grade, private spaces above grade, and music room below grade. The dimensions of the site made it difficult to locate the lap pool on grade while retaining generous living spaces. Consequently, the lap pool is located above grade, along the west side of the house, connected at either end to the terraces off of the bedroom and study.
Within the narrow floor plates spatial expansion is only possible outward over the water and upward through the volume of the house. Small spaces are enlarged with generous ceiling heights, while the fully interiorized dining room rises through the floor above to a clerestory that brings both daylight and light reflected from the lap pool deep into the central area of the plan.

Construction
Vancouver is located in an area of high seismic risk. In this context, with the lap pool located above grade, a robust structure is required that is resistant to significant lateral forces. As a result, the house is constructed almost entirely of reinforced concrete.

Awards
American Institute of Architects National Honor Award 2005
Governor General’s Medal 2004
Record House Selection 2002

via: Patkau Architects, Haeuser & The Slow Home

Comments

GAILE GUEVARA said…
great blog - so glad to find your work, thank you for adding me to your blog role ... look forward to reading more!
Nick Allen said…
Thanks Gaile,

Your work's great too, hence the link in daily searches.

I'll try to keep it fresh and bring you more interiors as well.

Nick
bethany hamann said…
HI Nick,

Great post!!! I'm a graduate student working on modeling the shaw house - did you find any plans to scale or CADD? If so would you please direct me to where? Anything you could send me would be fantastic!
Best regards,
bethany hamann
bethanyrhamann@gmail.com

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…