Skip to main content

SPF:a - Brosmith House

SPF:a
Brosmith House



On a slightly different scale to other posts, Zoltan Pali, of Studio Pali Fekete architects (SPF:a) has created a fantastic huge residence here in Mulholland Scenic Parkway, overlooking the San Fernando Valley, California. I think that the crisp clean lines of this design are what appeal. The large openings and long dimensions of this house and the other SPF:a works, fit together with Isay Weinfeld and Marcio Kogan works in my top list. It's crisp, clean and minimalist, but without feeling like a hospital or cleaned out art gallery. In other words, grand, but with cosy areas as well.





The house has a breeze corridor, separating the living and sleeping areas, and SCALE. The presence of the huge wood clad master bedroom is impressive and the views from the living room out across the pool, wow! Hidden beside this are a somewhat private swimming area leading to a cozy living room. To keep your back warm whilst you gaze out the window across the pool, the living area shares a an open fireplace with the dining room behind. Heading up a couple of steps you hit the kitchen area of this open plan wing and behind the kitchen, a wall, dividing off a more private living room.

So either side of this long corridor with open ends are the living and sleeping areas. Crossing this hall at the heart of the house are courtyards connecting to the dining area that provide another passage for airflow in the hot Californian summers. They also provide a divide between the children's rooms and the master wing.

The layout shades the house to minimise the use of air-conditioning and the large opening doors let the breezes in. Not quite a design focused on energy efficiency (all that open glass) but it really takes in the views well and I think it's something special.



















Via: europaconcorsi.com & SPF:a

Comments

Anonymous said…
Hi there, I really enjoy your blog. You do good work. Do you think it would be possible to provide an RSS feed? Thanks, Tim Barnard
NickAllen said…
Hi Tim,

Thanks for the message and support.
A quick play with feedburner and here we are.

Let me know if it works or if I need to modify anything.

Regards, Nick

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…