Skip to main content

Felipe Assadi + Christophe Rouselle - Casa Serrano

Felipe Assadi + Christophe Rouselle

Casa Serrano

Casa Serrano - Felipe Assadi + Christophe Rouselle

Another Chilean house this week thanks to Plataforma Arquitectura.
Felipe Assadi and Christophe Rouselle have created a wonderful house that exploits the views towards Santiago city as David Basulto describes.

Article By: David Basulto [tricky]
Architects: Felipe Assadi + Christophe Rouselle
Landscaping: Piera Sartori
Plot: 1000 m²
Area consturcted: 370 m²
Completed: 2006-03-21
Location: Mirador de Los Dominicos, Santiago de Chile
Constructor: Jorge Carrasco
Surveyor: Enzo Valladares

The Casa Serrano plot is located on one of the hills that borders the west zone of Santiago, a location with an almost aerial view of the city. In spite of these panoramic view, the appearance of neighboring constructions pushed the architect towards the formation of an apparently opaque pavilion when viewed from the sides, that lies above the landscape to generate a more dramatic visual relationship with the city.

The ground floor, dug into the hillside, establishes the first steps of the terraced plot and sits under the first floor. Through this, the ground level of the house is left semi buried, protected from the neighbors by means of the surrounding landscape. On this level, one finds the common areas enclosed within a transparent space, consisting basically of steel columns and large glass windows.

The second floor, level with the top of the plot, extends horizontally as you move down the slope, left to appear as though it is floating above the hillside. Made up of a volume of reinforced concrete covered completely in a second layer of wooden skin, perforated to allow in ventilation and the views. This surrounding skin, simultaneously function as blinds providing privacy to the house and regulating the light that enters the house. This skin, on the Northern facade, is a system of blinds in tracks that move horizontally along the outside of the house. On this level are located the bedrooms and intimate living rooms, in addition to an inner patio that serves the bedrooms that do not partake in the views towards the city.

The third level works as a wooden deck, covering the bedrooms, in which a more direct relationship with the context of the plot is established. This viewpoint allows 360 degree views of the city.

A vertical volume of concrete ties these horizontal layers together. Located in the highest sector of the land, this tower simultaneously allows vertical circulation and orders the relationship between the different areas. In each level of this volume a small living room lets you out to the rest of the floor. On the third floor the living room is a study, permitting access to the deck and views beyond. The materials used are reinforced concrete, steel, glass and Almendrillo timber.






Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …