Skip to main content

Wolveridge Architects - Sorrento House

Wolveridge Architects

Sorrento House


Wolveridge Architects bring us a unique modern bach for a retired couple, that proves modern design can accommodate all a client's needs without compromising on style.

The Sorrento House was designed for a retired couple as a holiday house and a place they and their extended family could retreat from urban life. Located in a beach side suburb near Melbourne, the client's requirements were fairly straight forward. Four bedrooms, open living areas, a separate place for the grandchildren to play and to be private.

After removing the existing house the basin like nature of seaside plot was revealed. Setting out, the idea of security and privacy was achieved through two monolithic structures at the rear of the house. The solid black wooden garage and rusting steel box, materials chosen for longevity in these conditions, face the street corner. Windowless on 3 sides, these boxes act as guards to the main door, the entrance to the contrasting open plan rear of the house.

As requested, the grandchildren have been given their own play area, the tall steel box at the entrance of the residence.
At the opposite end of the house, the master wing, separate for the main living area is a quiet retreat, with the lap pool along it's length. The master bathtub, focal point at the end of the main corridor, can be closed off on weekends when the couple aren't alone.





Between the two wings lies the third and fourth bedrooms, kitchen and main living area. The open plan living area, is a breeze space that opens onto a large deck with lap pool to left and protecting fireplace and BBQ wall to the right. This acts as a buffer/ interim space in the all important indoor - outdoor flow.

A lesson from this house, is how the architects have used glass sparingly. Heading from south-west to north-east and the rear of the section, the house opens up to the sun. The living area, used all day, has large northerly windows. The bedrooms and bathrooms used at night, have narrow glazed apertures, yet seem light and airy as white enamel paint reflects the light throughout.

This finishes off a house of contrasts: from dark wooden exterior panels to the light white interior, steel and wood entrance guards, fire and water separated by the deck, and the night and day segments of this fantastic house.










Architect: Wolveridge Architects Pty Ltd
Project Name: Sorrento House
Location: Sorrento 3943
Gross floor area: 330m2
Site area: 850m2

via: Wolveridge Architects Pty Ltd


Comments

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…