Skip to main content

Cazu Zegers - Casa Do

Cazu Zegers

Casa Do

"A house hugged between two curved walls, protecting the inhabitants. Engrossed with the magnitude of the Pacific Ocean and the deep vastness of Chile's the Northern coastline." Cazu Zegers has summed up his Chilean Bach well!

Photos by: Carlos Eguiguren

The brief for the project was to design a house that would be a resting place during weekends, holidays, etc. in a condominium with a wide variety of house designs. The architecture of the house is base on creating a shell, a protective womb before the vastness of the sea, allowing inhabitants to contemplate in the warmth of its interior. To this affect, two circles clasp the rectangular floors of the house, cupping them on the Northern and Southern edges.

Gaps in the East and West of the circle let in the views and sun. Light wells are created in the eyelid shaped gaps between the curved walls and the square floors, illuminating the darker areas of the house. On the same axis, the house is split into private and public, with the bedrooms in the northern section and the open planned living in the South. The carpenter has used fitted furniture to divide the open plan floors into public and private spaces.

Extending form this axis to the east is the entrance gangway. This guiding path to the house forms the stem of the poppy bud architectural shape. Upon entering the house on the upper level, you glimpse the ocean and head left along a straight corridor, to the Southern wall. As you curve down the stairs to the kitchen dining area you are confronted with the views out the double height windows to the pacific ocean and have experienced both elements of the house's design.

The staircase to the roof terrace, made of laminated wood is equally charming and a sculptural in itself, allowing access to a very large terrace which is part sheltered by the extended outer walls.

The unique design of this house and the bold architectural style, has provided a wonderful beach side retreat for this Chilean couple. What a place to take in the setting sun.


Architect: Cazu Zegers
Collaborators: Grupo Aira (Juan Pablo Almarza, Pamela Liddle)
Protect Completed: 2001
Location: Chigualoco, Los Vilos IV Región- Chile
Material: Reinforced concrete
Windows: Anodised aluminium
Cabinetry: Native Cohigüe and Raulí
Constructed area: 275 m2
Plot size: 5000 m2
Photography: Carlos Eguiguren – Cristina Alemparte
Google: Satellite View

via: Cazu Zegers - Grupo Aira


Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …