Skip to main content

KLM Arquitectos - Casa BR

KLM Arquitectos

Casa BR

Breaking up a large house into smaller volumes to fit with the location was the challenge KLM Arquitectos took up in a new waterside development in the north of Buenos Aires province.






The house is located in a neighbourhood in the north of Buenos Aires.
Build on the shore of a Lake and the only double lot in the neighbourhood meant the house already had more presence than the rest. The strategy behind the design was to create a unified collection of separate volumes to give the appearance of multiple units rather than a massed whole from the curb side. Minimising the six hundred square metres of the house and fitting with the scale of the surrounding houses was the mammoth task.

Yet in doing so they also looked to achieve a degree of intimacy and isolation from the surrounding architecture, their intention was to create a micro-climate within the C shaped design of the house. The project has as much emphasis on controlling both the views from the rear of the house, as it does on controlling views in from the other three sides. From the roadside the white mass of the house is broken up through the used of redwood doors and entrance panelling, subtly set aglow by uplights in the evening.



The dissolution of the boundaries between inside and outside is a defining result of the design. There’s a wide variety of visual connections through the open plan house, across both the horizontal planes of the two levels and as double height space between the two, resulting in a certain spatial complexity. These connections form a series of interior courtyards, a few single level, others double height and with different proportions, acting as gateways from inside to out and at the same time acting as recipients of both direct and filtered natural light.



Organized simply, the ground floor focuses on leisure and services and the top floor is of a more private nature and firmly geared towards sunshine and the views. The kitchen, set in the eastern wing of the C shaped layout, protrudes out into the garden. Fantastic use of the solid white kitchen top means the gas hobs, sink and preparing area, extend down to form the breakfast table for 6 and an eat in kitchen. Conveniently located just outside the kitchen door, is a built in BBQ with basin, under a loggia created by the upstairs bedrooms.
Rounding out the ground floor are a series of living areas, separated for formal and informal entertaining by a tree filled courtyard to the front, and an internal bamboo courtyard to the rear, which provides the occupants with glimpses back through to arriving guests and forms a small reception area, rather than letting the front door straight into the living room.



Heading upstairs, all four upstairs bedrooms face north-northeast and capture the most of the afternoon sun and views, each with an en-suite bathroom. The tree filled courtyard below extends up allowing for a corridor behind that separates the master suite to the west, from the rest of the bedrooms. Adding to the master bedroom are: a walk in wardrobe (almost the size of the other bedrooms), a large sunken tub, and deck with spiral stairs down to the pool.

Plans




Architects: KLM arquitectos
Federico Kelly, Paula Lestard & Hernan Maldonado
Collaborators: Maria Guglielmini, Graciana Grau & Alejandro Campagnola
Project Completed: Dec 2007
Location: Talar del Lago 2. Partido de Tigre. Provincia de Buenos Aires.
House Size: 600m²
Plot Area: 1800m²

via: KLM Arquitectos


Comments

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …