29 January 2008

Nabil Gholam Architecture & Planning - F House

Nabil Gholam Architecture & Planning

F House

High up on Mount Lebanon, away from the hustle and bustle of Beirut, is the F House in Dahr el Sawan. A Mediterranean masterpiece by Nabil Gholam Architecture & Planning.


[Article by Ayssar Arida]

The brief
A high profile young couple with 2 children, the clients organized a competition for a new family residence to live and entertain in as their home in Lebanon. The general program consisted of 5 en-suite bedrooms for family and guests, generous indoors and outdoors living, dining, and recreation areas to complement the couple's social lifestyle, plus the usual amenities. The brief was much less straightforward: while the aim was to have a modern Mediterranean house (“not organic, not monolithic”), the couple brought two very different stylistic expectations into it. He grew up in a family that had been living in modern architecture (including houses by Mallet-Stevens and Niemeyer) since the 1960s, in Lebanon, Europe and the USA, and had a preference for its clean lines and austerity. She came from a background in the hotel and tourism industry, and had a more romantic vision of ornate and plush luxury she recognized in vernacular oriental architectures. In addition to these two seemingly contrary visions that risked making the client-architect relationship a tougher challenge, the clients requested that their house, despite the size of the program, should exude a sense of discretion, and not act as a superfluous social statement of wealth.

The site and context
The site of 11 000m2 sits on a sumptuous pine-covered hilltop, 1200m above sea-level on Mount Lebanon, commanding extraordinary vistas in all directions. The location has excellent year round Mediterranean climate: relatively warm and dry and easily accessible in winter even in occasional snow, breezy and cool in the summer. The strong slope of the land provided many challenges - to set the residence in harmony with the hill, harness the rising sea breezes, the views and the open skies, while keeping a flexible layout, all in an architectural style that is at one with the surrounding nature.

Photos: Richard Saad





The philosophy
The commission came at a very particular point in the history of the firm. After seven years of operation in Lebanon, we were gradually and consciously adopting a more assertive architecture that nevertheless strived for an “egoless” expression. The multiple challenges of this project (the site, the program, the brief and the clients' clashing expectations) provided the perfect opportunity to show the validity of our philosophy. Rooted in a strong desire to satisfy the end user without making concessions to the integrity of our architecture, we developed a position that can best be interpreted as essentialism, or the reduction of each aspect of the brief and context to its most poetic and essential quality, before giving it architectural form. In that sense, we strived to reinterpret the “Modern Mediterranean” house as a dwelling with the following essential qualities:
  • An ecological outlook respecting the site and a use of local materials throughout.
  • A simple, legible massing language that belies a rich collection of spatial experiences and framed views.
  • A powerful and seamless integration between the inner (architectural) and outer (landscape) realms, with a subtle delineation of public (social) and private (family) realms.

The concept and design
A sweeping arched retainer wall holds back the hilltop, allowing a series of orthogonal local sandstone walls to spring out from the land. Cascading down the site, they direct the gaze and frame views of the blue sky, the lush pine forest, the snow-capped mountains, and the eternal horizon of the Mediterranean Sea. From the highest point of the hill, they read as archaeological traces of a timeless structure sunk in a field of indigenous flora.

Photos: Richard Saad





Horizontal planes of cross-cut travertine slabs, cool reflecting water ponds, and cantilevered canopies intersect the walls in dialogue with the slope, generating the living spaces of the house. Careful orientation and sun shading, fifth-façade planted roofs, crawling greenery and obsessive attention to proportion help the house to sink considerately into the hill and respect its ecology (trees were carefully protected and only indigenous species were added). Yet the choices and expressions of material reveal that these walls are very much man-made: a rational layering of horizontal joints overlaps the ashlar construction of the main sandstone walls, which act like horizontal incisions in the landscape.

Effectively, the house has two faces it offers to the world. The first it presents to the visitor is a mute succession of stone walls with occasional vertical slits and trees peeking from behind, hinting furtively at the private world beyond. It is a facade that plays hide and seek, creating a sense of subtle mystery that enhances the clients' desire for discretion while expressing a calm opulence and a safe haven for the family. Passing through these first layers of filters, one goes through a succession of quiet spaces, mirrored by shallow reflecting pools and open to the sky, but already shielded from the hills around.

Photos: Geraldine Bruneel




The second face is more private, yet fully glazed to allow a complete communion between house and nature: the bedrooms open to the views on the upper floor; the gym, pool house, service and playrooms are arranged around the courtyards of the semi-enclosed basement. All are cross ventilated capturing the sea breeze rising from the valley. From within, the views framing the pine woods and the valleys beyond are gradually unveiled and broadened, eventually opening fully to great vistas to the sea.

Light and air cross freely through the living spaces. The passage through the house at ground level is an almost ceremonial procession from a public to a private realm.

The resultant architecture was made possible through a sustained enthusiasm and a very personal involvement in the process on our end, building the clients' confidence as the project took shape. The solid friendship and appreciation that developed between the clients and the architect by the time the house was completed was also helped by the strict respect of the original budget, and the reunion of the couple around what turned out to be a fully consensual design vision.

Plans





Architecture: NGAP - Nabil Gholam Architecture & Planning
Area: 1 200 m² + 1 basement
Date: August 2000 - June 2004
Structural engineer: Bureau d’études Rodolphe Mattar
Electro-Mechanical consultant: Barbanel Liban
3D images: NGAP
Landscaping:Vladimir Djurovic Landscape Architecture
Photos: Richard Saad and Geraldine Bruneel
Google: Satellite Image
Article: Ayssar Arida

via: NGAP Nabil Gholam Architecture & Planning


9 comments:

Joel Collins said...

Nick, Thanks as always for posting such spectacular houses. This one is quite magnificent.

Nick Allen said...

Thanks Joel.

I was so impressed when I found it and very thankful to the team there for the photos and information. Can you imagine the task, keeping it Mediterranean and homely on one side and living up to the owners past properties designed by "O Grande" Oscar Niemeyer on the other!

Hopefully there's more to come from NGAP!

Andrew said...

A quick tour of their website shows that they've got a books worth of hot proposed work coming up in the near future. They use digital rendering very eloquently. Thanks for yet another amazing post.

Nick Allen said...

Thanks Andrew.

Yes. I'm looking forward to their work coming in!

And hey, why not some of your own great work on here?

Let me know. modernresidentialdesign(at) gmail.com

Regards,

Nick

richard saad said...

Hi, i would like to bring to your attention that my name was misspelled in your article. I took some of the photos and my name is Richard Saad not Saed.
I hope you will be able to adjust it. Otherwise, thanks for the good and accurate referencing of the images. most people got it wrong in previous articles!
all the best
richard

Nick Allen said...

Hello Richard,

My Apologies for the misspell. This has now been corrected.

Fantastic photos and thank you very much for letting us use them.

Regards,

Nick

ays said...

Hi Nick,
glad to see Nabil's wonderful design (and Richard's great photos) shown here... and thanks for the credit for the text. May I ask you to link to http://www.quantumcity.com/aa_about_01.htm as well? I will add a link from my press page to your blog.
all the best
ayssar

Nick Allen said...

Hi Ayssar,

Many thanks for the article.
I have added the link just now. Great work.

Kind regards,

Nick

=========================
Modern Residential Design

ayssar said...

Cheers,
great blog btw, loved the Meadow Creek house, great spaces...