Skip to main content

Melling:Morse Architects Ltd - Split Box

Melling:Morse Architects Ltd

Split Box

(Un-)divided attention - Melling:Morse have created seaside loft style living, which sits as lightly as possible, near remote Kennedy bay, New Zealand.

Overview
The Split Box residence in Tuateawa Bay, Coromandel, New Zealand adapts the traditional bach materials, wood and corrugated iron into a spectacular two storey loft. The forward glazing and open planned layout, wouldn't look out of place in a down town Wellington penthouse. Yet here, the expanses allow undivided attention to the beach and are used to passively heat the concrete slab, which releases it's warmth in the evening. To compensate in mid summer, slat windows at the bottom and top of the glass expanses produce a cooling airflow.

Renewable and low impact materials are used and the holiday home is a perfect combination of form and function. Above it's architectural and aesthetic functions, the split divides the house into cosy, functional parcels of: living and dining downstairs; and sleeping and bathing above. It also aids in a vital task of collecting rainwater in the remote setting.
Predominantly used by a couple, with occasional visitors camping nearby, the open plan nature of the house allows maximum sunrise views, from every room.
Simple, uncluttered and functional design are the signature - beauty, the result.



Here is Gerald Melling's take on the design of the Split Box.

Program
The Coromandel is a sub-tropical peninsular on the north-west coast of the North Island of New Zealand, an idyllic and remote region offering welcome holiday refuge from the urban stress of Auckland city. The Split Box is a permanently constructed commitment to a site hitherto inhabited only by two caravans and a storage shed. Its location is quintessential Kiwi Paradise - a hilltop on the edge of a coastline.
A desire to actively acknowledge the sea is combined with the need to harvest a water supply - the building is thus clinically cleaved down its middle, a negotiable crack in a rock.



Layout
Aligned alongside an enormous Pohutakawa tree, the five-metre high box is made up of two halves, each with a retreated mezzanine. To one side of the ‘split’ a dining area/kitchen is overlooked by the bedroom; to the other, a sitting room /‘snug’ supports an open bathroom.
The ‘split’ defines the circulation route from land to sea. At ground level, it bisects the concrete slab with a timber ribbon stretched across the grass towards the lip of the cliff; at mezzanine level, it bridges the upper void of the box to a deck reaching for the sunrise; and at roof level, it cascades its rainwater down a chute to a tank tucked into a bank below the road.
The 90 sq.m. box is fully glazed on three of its sides - north, east and south - and at the two ends of its western face, which is otherwise clad in vertical, black corrugated Onduline.




Timber is Macrocarpa (an environmentally friendly species which does not require toxic treatment) rough-sawn externally and left to naturally weather, dressed and oiled internally.
The original caravans remain - as, of course, they should - as guestrooms.

Plans
Many thanks to Gerald and Allan for these fantastic freehand sketches!



Architects: Melling:Morse Architects Ltd
Completed: 2006
Materials: Macrocarpa, Glass and Onduline
Google maps: Satellite



More about Melling:Morse
A practice that embraces wooden construction and creates masterpieces in timber, Melling:Morse are more recently known for impressive "infill" structures such as their Wedge house and Cliffhanger residence.

The Wedge


Cliffhanger


Gerald's own residence, the Skybox, is a three storey studio that takes the live-work-play notion to the extreme. It sits beautifully, like a well aged barnacle, on a building in down town Wellington.

The Skybox


via: Melling:Morse Architects Ltd


Comments

oGhu said…
Your blog is just fantastic!
Thank you very much.
PC said…
Hi there.

I've promoted this house and your excellent write-up at NOT PC.
PC said…
I should say, promoted it again. :-)

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…