Skip to main content

Bernardes + Jacobsen - CF Residence

Bernardes + Jacobsen

CF Residence

Steeling the show - Blessed with a great plot and open brief, a lightweight, transparent, horizontal building, was what the architects Thiago Bernardes and Paulo Jacobsen designed.



Overview & Plot
Located on a plot in the picturesque condominium Portogalo in Angra dos Reis, Rio de Janeiro, Paulo Jacobsen and Thiago Bernardes wanted to accommodate a large family retreat taking full advantage of the plot and its location. The challenge was how to minimise the buildings impact from roadside - difficult with such a large house.

Departing from traditional Brazilian wood or brick structures the house employs steel to span the vast openings that connect all rooms to the views below.



The svelte steel corner pillars provide minimal interruption to the open plan dining and living area of the ground floor. In summertime (almost constant in Angra dos Reis) the glass panels dividing this area up slide away to provide an enormous expanse of shade.

Half way up the façade, and providing elevated viewing to the bedrooms are two outdoor balconies of Peroba wood, these break up the stark white of the lower level and the surrounding steel structure. The wood is also used throughout the second level interior, and as a lining the the vast roof span.



Continuing to the roof level, tropical storms and heavy rain, common in the early part of the year in Rio de Janeiro are caught by large glass overhangs, which still let light through to the bedrooms. The glass also blurs the connection between the roof’s reflecting pool, paved with green ceramic tiles, imitating the colour of the inlet and sea beyond. The same applies to the pool on the terrace, which seems to fall into the sea. This camouflage, and the fact that the house is set into the hillside at the rear, reduces its size, as to the thin steel structures, elongating its horizontal structure. It’s only from below, backstroking in the pool that the house’s true size is revealed.




Layout
With the entire ground floor dedicated to the pool, dining and entertaining, the upper level provides the entrance and 4 bedrooms with en-suite bathrooms. Originally two giant bedrooms, the sets of two our housed either side of the atrium over the pool. As you enter the residence through its large dark wood doors, the bedrooms act as blinkers, focusing the view out to the water beyond.

A small seating area between allows you to contemplate, and perhaps acts as a formal arrival area. From here, “grand” staircases head both inside (left) to the living room, and outside (right) to the pool area (Bernardes + Jacobsen are renowned for impressive staircases).

The Result
Now complete in a 4 bedroom layout, this family retreat seems to have all one needs for a relaxing weekend. The thin steel structure and stretched horizontal roofline give it the appearance of a lightweight marque or stretched canvas roof. A seaside camp that mirrors the water beyond. Yet, from within, there is no doubt that this house is: permanent; modern and luxurious; and will provide a great weekend spot for years to come.



Plans



Architect/Designer:
Bernardes + Jacobsen

Client: Carlos Firme
Construction: February, 2001 – December, 2003
Materials: Steel structure, stone, wood, glass and Ceramic tiles
Built area: 1024m2
Plot: 2000m2

Information courtesy of: Bernardes + Jacobsen


Comments

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …