Skip to main content

Davide Macullo | House in Ticino

Davide Macullo

House in Ticino

X marks the spot - Davide Macullo takes full advantage of this stunning foothill plot. Embedding and hiding the services and garage of the residence into the hillside, lets the main living areas sit above and soak up the views.


Overview
Located in one of sunniest place in southern Switzerland, the house is characterised by small monolithic volumes following the natural slope of the land and is surrounded by nature. The landscape seems to "flow" through these volumes and become protected courtyards of green. The construction is enhanced by an entrance "cave" surrounded by the green and following slope of the plot. The house continues up the slope in an organic and fluent sequence of spaces, related to each other and stretched out to embrace the surrounding nature. This typology aims at offering an alternative to the "box-shaped" construction on the hills that seem to proliferate the area, building without respect for the environment.



Design
Apart from the concrete foundations required on the sloping site (and perhaps the excavation, which one could argue against, for its ability to hide some of the build), the whole construction has been realised according to sustainable principles and with bio-ecological materials in mind.



Wood and copper are unusual materials when one thinks of high end glamorous construction. In this build, these undervalued materials come to life due to their sustainable features. The wonderful texture of the copper mesh, brings the façade to life.



Construction
A double envelope contains and protects the interior spaces. The internal envelope is built with the STEKO® wood-bricks, a constructive technology which adds further structural rigidity and modular uniformity to the renowned sustainable nature of wood. The Steko® system, utilised even in the internal partitions, is fully recyclable and reduces the time spent on site, with a corresponding reduction in noise, dust, site traffic and other environmental nuisances.



The external skin is made of a recyclable copper screen, that protects the wooden internal envelope, further regulating internal temperatures.



Layout
With the garage hidden below grade, out under the front lawn, the rest of the house is spread over two levels. The kitchen and services area on one and the main living and sleeping areas at ground level.



Plans


Architect: Davide Macullo
Collaborators: Laura Perolini, Michele Alberio & Margherita Pusterla
Completed: 2007
Engineer: Andreotti & Partners - Locarno, Switzerland
Physical engineer: Franco Semini - Lugano, Switzerland
Project manager: Ennio Magetti - Minusio, Switzerland
Structure: Foundations - reinforced concrete; Walls - STEKO® wooden bricks; Cladding - TECU Classic & TECU Net
Photographer: Enrico Cano - Como - Italy

via: Davide Macullo

Comments

karina said…
Tim, i am more than happy that I found your blog!
I have other 2 houses that I am obsessed about them.
1- House & Studio at Toro Canyon
Montecito, California- barton myers
2-The house I ve seen in a movie, When an stranger calls.
Id love to get pics of these houses.
do you know the bak studio, they are great and very easy to reach.
http://www.bakarquitectos.com.ar/
Joel Collins said…
I must confess that I don't really like this house. Does it have any windows? Too bad there are no interior photos available, perhaps that would redeem the design a bit for me.
Anonymous said…
Hi Tim
Great house, I haven't seen it before.
Continuing the aim of pointing some houses I like, there's a project of a small renewal by Max Zolkwer that appeared at A+U.
Also another great project, Loft34 at http://www.n-o-a.net

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…