Skip to main content

OJMR Architects | Fritz Residence

OJMR Architects

Fritz Residence

L Shaped Simplicity - Wrapped around a cooling pool with ample shade and expansive living areas, this Jay M. Reynolds residence in Palm Springs, combines two simple volumes to create a modernistic whole.



Site
The house is located on a flat, irregularly shaped lot at the end of a cul-de-sac. The neighbourhood contains a variety of styles and references to the preferred typical suburban desert subdivision architecture.



Program
Mew single-family residence including kitchen, dining area, living room, office, three bedrooms, and two-and-one-half bathrooms.



Design
The house is designed for a retired couple with the need for guest bedroom suites and a large communal space for the living, dining, and kitchen areas.



To achieve a feeling of "simplicity" within conventional means, it was decided that planning and construction must be straight-forward and the character of the house reflect a strategy of enclosure and openness focused towards the main outdoor space. Two simple volumes are connected together to define a corner with one wing containing the guest bedrooms, and the other containing the master suite. The two wings are connected at the main living, dining, and kitchen space.



Hallways are located along the east and south sides of the two wings and help to define the laterally spaced rooms, which can be closed off from the circulation zone with large sliding walls. The rooms all access the outdoor pool/courtyard space from large sliding glass walls.

Plans




Name of Project: Fritz Residence, Palm Desert, California
Architect: The Office of J.M. Reynolds Architects, Los Angeles
Jay M. Reynolds, AIA, principal
Built area: 2,600 square-feet
Completed: 2003
Budget: US$650,000
Materials: Exposed concrete block walls, natural stone veneer walls, plaster over wood framing, concrete floors, walnut cabinetry, Gascogne Blue limestone floors in bathrooms, translucent glass panels, Montauk Black marble counters in kitchen, Venetino White marble countertops in bathroom and on kitchen island.
Photos: Ciro Coelho

Information courtesy of: OJMR Architects and Taylor & Company (many thanks)

Comments

Joel Collins said…
Nick, Thanks for posting this one. It's nice to see a variety of project sizes and locations. This one seems to fit it's desert location well.

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…