Skip to main content

Herriot + Melhuish Architecture Ltd - Waimarama House

Herriot + Melhuish Architecture Ltd

Waimarama House


Shifting Tides - Strongly connected to the land and surrounding beachside - a prime example of the new beach house vernacular in New Zealand - Herriot + Melhuish have created a holiday home that's prepared to move, if the sands and tides shift against it.


Overview
Having recently picked up a New Zealand Architecture Award for 2008/9, this house exemplifies the latest in bach design. Not forgetting its heritage, the house uses traditional materials, in a befitting contemporary manner. Horizontal wethearbords, plywood and sheets of iron roofing were the mediums for many a handyman around coastal New Zealand, used to create simple holiday huts.

Today, the same materials have produced this modern wonder. A comfortable 4 bedroom home, with sheltered outdoor spaces and an upstairs retreat from entertaining for the owners.


Far from it's simple forebarers, this is a house where the living is easy. sheltered summer decks, outdoor showers, simple flow to the outside of the house and plenty of room for extra guests to camp out.

Brief
The client sought a family house on the beach, with four bedrooms plus studio and study. In this coastal setting, sun, views and habitable outdoor spaces alternately protected from and catching sun and wind were a priority.

Site
Located close to the beach and fronting the Waimarama domain, the site is constrained both in size and by the need to relocate the house if required. Set against these constraints is a spectacularly open landscape - the edge between sea and hills, and a relaxed aesthetic of a small beach community.


Design Approach
The design approach combined a rational geometrical sensibility with a romantic attachment to the land and tradition. Hence a simple composition of two interlocking volumes: a white bedroom wing, loosely derived from the repetitious plan of 'shearers quarters', inserted into a double height 'timber 'crate'.

The forms are then extended, layered and truncated in response to site, views, sun and programme. The resultant north-facing courtyard not only leads to the front door but also provides outdoor family space – strongly connected to the house and sheltered from the afternoon sea breezes. Visual connection through the house and to the landscape was a key driver of the design. In the main bedroom upstairs, capturing the full drama of the sunrise and the expansive views from Cape Kidnappers to Bare Island were significant.


More than just a 'beach house', this is an all-year round dwelling. However, the need to relocate the building if required ruled out concrete construction. Instead high levels of insulation, heat pump technology and solar panels on the roof, augment the large double glazed openings that capture sun and trap heat in winter, but cool through sea breezes in summer.


The composition of natural oiled cedar weatherboards, painted plywood and weathered zinc sheet both connects the house to the landscape and some older local traditions, but equally clearly sets it apart from a lot of the local built context. This is a house strongly connected to the land but prepared, if the sands and tides shift against it, to move.




Slideshow






Architect Herriot + Melhuish: Architecture Ltd

Project team John Melhuish, Max Herriot, Oliver Markham
Contractor Mark Dawson
Photographer Paul Brimer
Google Location

Plans



via: Herriot + Melhuish Architecture Ltd


Comments

JoJ said…
Lovely, thanks!
Joel Collins said…
Cool house. Wish we could see more of the interior. Thanks for posting!
CK Avangado said…
This looks so great. Wish i could be there by now :/
Ira* said…
your blog is very nice, please continue posting!
thank you
Aesthetically Appealing. Liked the smart use of Wood. Can u tell me which brand of wooden flooring they have used. I want to use in one of my projects.
Anonymous said…
Great blog! Thank you! Please keep posting.
Anonymous said…
Why stop?
it is a real order of the day!
please continue posting,
best wishes
irina tsk said…
Why stop? it is a real order of the day!
pls keep posting
Shades said…
Im interested in knowing which software was used to generate these drawings.
Anonymous said…
i love the house sooo cool =)
Mikie said…
Was wondering when the house was built? And where did they find the inspiration?

Popular posts from this blog

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …