Skip to main content

Herriot + Melhuish Architecture Ltd - Kelburn II House

Herriot + Melhuish Architecture Ltd

Kelburn II House

Modern Suburban Villa - Herriot + Melhuish tucked this two level sanctuary in between established houses in the Wellington surrounds. It's U shaped floorplan forming a sunny courtyard behind their northerly neighbour.

Initially wanting a remodel of the existing villa, the clients' final brief entailed a bedroom and office on ground level along with the living spaces, a further bedroom for visiting family and a library. A north facing courtyard was also a requirement to provide a protected and private entry - and somewhere for summer evenings outdoors.

The challenge of a narrow site and small site area, along with the associated height to boundary restrictions, meant innovative sollutions to sneak two stories in. These created a snug kitchen / dining area downstairs and set back bedroom and library upstairs.

The orientation of the site virtually due north and west, its linear nature, and the need for off street parking, dictated the placement of the built forms.
Views down the valley to the north and west are lapped up from the upstairs bedroom and library.

Design Approach
There was a conscious effort to avoid a totally open plan living space, instead creating two distinct areas where people could gather; the kitchen / dining area, or the main living space (to deal with larger family gatherings).

The home is organized around three main structural block walls that cantilever to support the upper level floor, and also provide a rhythm of structural elements along the main circulation route.
Building height restrictions lowered the ceiling height beneath the upper level spaces, which is reinforced with the use of exposed timber beams.

This ceiling treatment contrasts the finish and scale of the adjoining main living space to the west, and bedroom / office to the east.
The home is intended from the street to read as a contemporary version of a suburban villa, with the centrally placed windows to the bedroom and a rhythm of zinc sprayed steel verandah posts.
Materials have been limited to painted horizontal weatherboards on the ground level, and contrasting stained vertical boards and battens upstairs. Large sliding timber doors have been inserted into an aluminium glazing system, and external steel columns are zinc sprayed.
The raw palette of interior materials includes: concrete blocks, polished concrete floor, timber paneling, expressed timber joists, and timber / plywood joinery.


Architect Herriot + Melhuish: Architecture Ltd
Project team Max Herriot, Marcus Breitenmoser, Oliver Markham, Sara Newport
Contractor Dalton Construction

via:Herriot + Melhuish Architecture Ltd


Saran said…
You are back!!!
Nick Allen said…
Hi Guys, yes I'm back and hopefully a bit more frequently. A short holiday next week and then I've got quite a few new projects to show you all.

maria olivia said…
Hi, nice to see you involved in architecture. Los proyectos que publicas son de arquitectos conocidos por ti o como los eliges.
Un abrazo Nick desde Chile!!!
Nick Allen said…
Hi Maria Olivia!

Si, son arquitectos que descubri. Buen amigos no, pero asociados tal vez que me dieron informaciones y fotos.
The architects I feature are friends in that they've sent em information and photos, I'd love to get the chance to meet some of them one day..

Great to hear from you!
Un grande abrazo, Nick
Joel Collins said…
Great to see this blog active again. Cheers, Nick!

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more

Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.

Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.

With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.

Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.

The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.

The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …