Skip to main content

Arkhefield - Balaam House

Arkhefield

Balaam House

Shaun Lockyer (one of 3 Directors) heading the team at Arkhefield created a unique solution in a very urban, riverside plot. Overlooked to the east, the house looks for winter warmth from the north and west whilst trying to take in southern river views.
A private garden to the west provides light, a play area for children and a fire pit for relaxing around in the evening.



The house combines zinc aluminium, concrete, rich timbers and raw battening as the house moves from secure bedrooms on the easterly spine towards the more open living rooms of the setting sun. Centre piece of the property is the cantilevered pool, providing an eave for the main entrance with its showpiece, glass end.



It’s not all show either. Complementing its modern style and perhaps Gehry-esque
(without comparison or wanting to offend) zinc curves, the house packs in green features as well.
Rain water harvesting, solar hot water, passive “heat stack” cross ventilation (see the stairwell ventilation and light shaft on the easterly wall), solar control glass, operable louvers, shutters and blinds on solar clocks to limit use of air-conditioning, thermal mass and low maintenance, recycled, materials were all a consideration.

From its solid east wall spine, the house peels back layers to the south west. In response and consultation with its neighbor, an open “garden zone” provides green to the otherwise built up environs. It may seem large, but within the broader higher density context of its surroundings it fits well and as the layers peel back the living areas and outdoor dining provide protection from the elements, views and cross ventilation.

The layout also provides: a secure 4 bedroom stack for the children above the garage at the northern end, leaving the southern end for entertaining, living and on the top floor a master wing. The first floor level accommodates the bulk of living needs including the outdoor living and pool.



When viewed from the riverside path the house's size befits the surrounding multi residential buildings. Elevated living areas take in the views and the lightening of construction materials can be seen from east to west.











The huge picture window and feature flueless fire are fantastic.























“Our client wanted a unique piece of architecture that could enhance family life and not be precious. Feedback from the client is that the house has achieved this aspiration while providing privacy and sanctuary from the otherwise urban and public environment.”

Definitely!





Images and information via: Arkhefield. Greatly appreciated!

Comments

Anonymous said…
a beautiful home, amazing use of materials, this shows that Australia is one of the leaders on architecture, great job. and btw, Nick, amazing work, great shots and easy to read.
Anonymous said…
Elevations, please!...

Popular posts from this blog

Steven Holl | Planar House

Steven HollPlanar HouseDesert Tilt Up Wonder - This Steven Holl designed residence in Paradise Valley, AZ, USA, uses raw Concrete and Corten Steel to create a great prefabricated home and art gallery for it's owner.
Overview
Designed to house a contemporary art collection, internally, the house sets out to be a blank canvas, not to distract from the works held within.

The street façade blends into the desert greys, with the ageing steel fitting in perfectly.



Flourishes on the exterior are limited to the courtyard from where a ramp leads to a rooftop sculpture garden - a place of silence and reflection.



The rear, with overhands for shading, is the largest expanse of light giving glass. These sliding openings taking in views to the nearby Camelback Mountain.



Layout
The house is broken up into three functional areas. The garage and master bedroom, together with the library form the quiet zone at front of the house. To the rear are the dining and kitchen areas, located to soak up the views …

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…