Skip to main content

Arkhefield - Balaam House

Arkhefield

Balaam House

Shaun Lockyer (one of 3 Directors) heading the team at Arkhefield created a unique solution in a very urban, riverside plot. Overlooked to the east, the house looks for winter warmth from the north and west whilst trying to take in southern river views.
A private garden to the west provides light, a play area for children and a fire pit for relaxing around in the evening.



The house combines zinc aluminium, concrete, rich timbers and raw battening as the house moves from secure bedrooms on the easterly spine towards the more open living rooms of the setting sun. Centre piece of the property is the cantilevered pool, providing an eave for the main entrance with its showpiece, glass end.



It’s not all show either. Complementing its modern style and perhaps Gehry-esque
(without comparison or wanting to offend) zinc curves, the house packs in green features as well.
Rain water harvesting, solar hot water, passive “heat stack” cross ventilation (see the stairwell ventilation and light shaft on the easterly wall), solar control glass, operable louvers, shutters and blinds on solar clocks to limit use of air-conditioning, thermal mass and low maintenance, recycled, materials were all a consideration.

From its solid east wall spine, the house peels back layers to the south west. In response and consultation with its neighbor, an open “garden zone” provides green to the otherwise built up environs. It may seem large, but within the broader higher density context of its surroundings it fits well and as the layers peel back the living areas and outdoor dining provide protection from the elements, views and cross ventilation.

The layout also provides: a secure 4 bedroom stack for the children above the garage at the northern end, leaving the southern end for entertaining, living and on the top floor a master wing. The first floor level accommodates the bulk of living needs including the outdoor living and pool.



When viewed from the riverside path the house's size befits the surrounding multi residential buildings. Elevated living areas take in the views and the lightening of construction materials can be seen from east to west.











The huge picture window and feature flueless fire are fantastic.























“Our client wanted a unique piece of architecture that could enhance family life and not be precious. Feedback from the client is that the house has achieved this aspiration while providing privacy and sanctuary from the otherwise urban and public environment.”

Definitely!





Images and information via: Arkhefield. Greatly appreciated!

Comments

Anonymous said…
a beautiful home, amazing use of materials, this shows that Australia is one of the leaders on architecture, great job. and btw, Nick, amazing work, great shots and easy to read.
Anonymous said…
Elevations, please!...

Popular posts from this blog

Portelet House - BAS MooArc

Guernsey Beach Villa - The Portlet House is one of many fantastic works on Guernsey by BAS MooArc - Minimalist style creating a welcoming beach retreat...more



Well after a huge hiatus, I though I would post this gem to rekindle the spirits as Christmas approaches. After a quick catch up on Facebook Jamie Falla kindly provided me with some floor plans to their Portelet House, overlooking Portelet Harbour - Guernsey.


Conceived as three timber blocks nestled into the hillside allowing views of the surrounding landscape from all principle rooms. The palette of materials blends with the beach setting and mediates between water, earth and sky.


With sea views out to the North - the house faces a battle between light and distractions. Rightly so, large full height glazing faces out to sea from both the living and dining room. These comprising two of three connected timber blocks. Angled skylights and clerestory windows ensure that the hallways and bedrooms are also doused in daylight.

The Dini…

Lund Hagem - Cabin Ameln

Lund Hagem, based out of Norway have a fantastic site, and collection of baches. Cabin Ameln, a providing sheltered BBQ retreat, and views out across the fjord. Contour hugging hunkered in design, connects with the site while minimalist layout and crisp finishes set it apart from your ordinary weekend retreat.
Location: Østerøya, Sandefjord, Norway
Size: 90 m2
Completed: 2009
The building sits in sloping terrain in close proximity to the sea. It has been designed to create favourable, screened outdoor areas. Previous buildings (4 in total) have been demolished and replaced with one new building that collects all functions under one roof.
The L-shaped layout uses steps to follow the terrain so that the building can utilise existing vegetation and trees to avoid visibility from the sea. This layout creates one upper and one lower outdoor area/patio. The upper patio has been duly
screened from the seafront, but offers views through the building due to glass walls.

I think I've found my Nor…

Marcio Kogan - Laranjeiras House

Marcio Kogan
Laranjeiras House
Here's one of Marcio's latest houses built in the Laranjeiras condominium, just south of Parati on the border of São Paulo and Rio states. Once again ultra wide openings and indoor outdoor flow prevail, yet this time the ultra sleek minimalism has be softened through more wood, vernacular roof tiles, a peaked roof and multi coloured curtains (take a look, it all works so well).
Laranjeiras, the sleekest beach condominium (in the Brazilian sense referring to a gated community) has some of the best beaches in the area and its own marina. Marcio's Du Plessis house is also in the complex. In contrast to Marcio's houses in São Paulo city, the security of this complex, has allowed him to open up the house to the views, pool and beach beyond.

The house faces north as an L with the games room and pool on the seaward side of the house. Large decks are once again shaded by wide overhands. The bedrooms have east-west doors for cross ventilation, as do…